Na úvodní stránku





Cerevisia Specials

Redakční poštou

2013-09-13

Zajímavosti

Přečteno: 1951

Komentářů: 0


Vítězná piva v soutěži pivních speciálů, neobvyklých piv a pivních mixů jsou tradičně hlavně z malých pivovarů; ceny získala i piva ze středního a velkého pivovaru.


V rámci konání výstavy Země živitelka 2013 byly vyhlášeny výsledky soutěže CEREVISIA SPECIALIS - PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2013.V pořadí již čtvrtého ročníku se zúčastnil rekordní počet 13 pivovarů. Přihlásily 31 speciálních a neobvyklých piv a pivních mixů, podle statutu soutěže vyrobených komerčními pivovary v České republice.
 
V kategorie světlá speciální piva, kde bylo přihlášeno 6 vzorků piv nebyla třetí cena udělena. Na druhém místě se umístilo Postřižinské pivo – Bogan, světlý speciál z produkce Pivovaru Nymburk, s.r.o. a Skalák – 13% světlé speciální pivo jehož výrobcem je Pivovar Rohozec a.s. Vítězem kategorie se stalo pivo Sváteční speciál - Postřižinské pivo rovněž z Pivovaru Nymburk s.r.o. V kategorii polotmavé a tmavé pivní speciály bylo přihlášeno 9 piv. Na třetím místě skončilo pivo Skalák – 13% tmavé speciální pivo, jehož výrobcem je Pivovar Rohozec a.s. Pivo Herold - polotmavé speciální pivo z produkce Pivovaru Herold Březnice, a.s. se umístilo na druhém místě. Zvítězila piva Polotmavý 13% Primátor, jehož výrobcem je pivovar Primátor a.s. a  Herold tmavé speciální pivo vyrobené v Pivovaru Herold Březnice, a.s..
 
V nejpočetněji obeslané kategorii neobvyklých piv získala dělenou třetí cenu piva Herold - pšeničný kvasnicový ležák jehož výrobcem je Pivovar Herold Březnice, a.s. a Fénix – pšeničné pivo ochucené přírodními aromáty z produkce Plzeňského Prazdroje, a.s. O druhé místo se podělila piva Rebel višeň – tmavé speciální pivo s příchutí višně z Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod, a.s., dále Samson Hefeweizen – nefiltrovaný pšeničný ležák, jehož výrobcem je Pivovar Samson a.s. a pivo značky Bernard švestka z produkce Rodinného pivovaru Bernard, a.s. Vítězné pivo Primátor Stout bylo uvařeno v pivovaru Primátor a.s. V nově ustavené kategorii míchaná piva z 5 přihlášených vzorků skončil při neudělení třetí ceny na druhém místě Gambrinus Grep, jehož výrobcem je Plzeňský Prazdroj, a.s. První cenu obdrželo pivo značky Rebel Grep a Citron Rebel, jehož výrobcem je Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod, a.s. 
 
"Rekordní zájem pivovarů o naši soutěž odpovídá situaci na trhu, kde se do jisté míry objevuje nová spotřebitelská garnitura a právě tato soutěže je zajímavým testem a příležitostí se zviditelnit v případě úspěchu," uvedl RNDr. Karel Kosař, CSc., ředitel VÚPS, a.s,. "Bude-li poptávka po těchto pivech trvalejší nám však ukáže teprve budoucnost,"  poznamenal Karel Kosař.
 
Zvláštní ocenění za nejvíce nominací obdržel z rukou předsedy degustační komise Mgr. Františka Frantíka z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s., který byl i hlavním organizátorem Pivovar Herold Březnice, a.s. za pivo Herold tmavé speciální pivo.
 
„Pivovarství u nás v posledních letech nabídlo spotřebitelům až neuvěřitelné množství inovovaných produktů - od pivních speciálů přes neobvyklá piva až po mixy na bázi piva,“ uvedl Ing. Josef Vacl, CSc. ze společnosti PORT spol. s r. o. „Je určitě velmi potěšitelné, že tyto novinky nacházejí mezi konzumenty stále větší ohlas a přejme pivovarům, aby se naplnily jejich naděje vkládané do těchto piv a současně pokračovala rostoucí poptávka i v dalších letech,“ doplnil Josef Vacl.
 
Jednokolová soutěž proběhla ve dvou termínech. v srpnu  Degustace a vyhodnocení přihlášených piv realizovala dvacetičlenná hodnotitelská komise rozdělená na dvě subkomise. První z nich, dvanáctičlenný panel expertů složených z členů degustační komise VÚPS byl doplněn o nezávislé odborníky z  Vysoké školy chemicko-technologické Praha a Zemědělské univerzity v Praze. Osmičlenný panel reprezentantů byl mj. zástupce Státní zemědělské potravinářské inspekce, novináři zabývajícími se pivovarskou problematikou a významnými osobnostmi, které pivo znají, ale nezabývají se jeho hodnocením profesionálně. Vyhlašovatelem soutěže je již tradičně společnost PORT spol. s r. o., odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
 
zdroj: PR

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je sobota
20.04.2024