Na úvodní stránku





Novela zákona více ochrání seniory

dTest

2012-07-06

Užitečné informace

Přečteno: 3360

Komentářů: 5


Zákonodárci vyslyšeli volání spotřebitelských organizací po vyšší ochraně českých spotřebitelů, především seniorů. Z občanského zákoníku odstranili ustanovení, které hojně zneužívali pořadatelé předváděcích akcí a podomní prodejci.


Ke zlepšení postavení zákazníků dochází u veškerých nákupů uskutečněných mimo prostory obvyklé k podnikání, tedy zejména při podomních prodejích a nechvalně známých předváděcích akcích. Prodejcům se už nadále nevyplatí nutit zákazníky, aby podepsali pozvánku na osobní návštěvu k sobě domů, ačkoliv k žádnému pozvání nedošlo a předváděcí akce se konala napřiklad v restauraci. Za dosavadní právní úpravy po takovém podpisu přišel kupující o právo odstoupit od smlouvy úplně nebo se ho domáhal složitým dokazováním.

Nyní dochází k výraznému zlepšení práv zákazníků, neboť ustanovení o možnosti sjednání osobní návštěvy bylo ze zákona vypuštěno. Zákazníci by tedy neměli být zbaveni možnosti, aby si ve 14 dnech rozmysleli, zda nákup učiněný často pod nátlakem opravdu chtějí uskutečnit.

Vedoucí poradny časopisu dTest Lukáš Zelený ke změně zákona říká: "Novelu občanského zákoníku jednoznačně vítáme. Z četných stížností našich klientů víme, že dosavadního ustanovení zneužívali nefér! oví prodejci, kteří chtěli odepřít zákazníkům jejich zákonné právo na odstoupení od smlouvy."

Sdružení dTest se tématem nekalých praktik, ke kterým dochází při prodeji mimo běžné podnikatelské prostory, dlouhodobě zabývá a zejména seniorům v této oblasti pomáhá. V loňském roce právníci dTestu připravili brožurku "Jak nespadnout do pasti", jejíž 150 tisíc výtisku již bylo rozebráno. "Při příležitosti této novelizace vydáváme aktualizovanou brožurku, kde je již tato novela zapracována. Je ke stažení zdarma na stránkách www.dtest.cz/novela," dodává Zelený.

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor

RE:RE:Konečně

07.07.12 21.12

Marťas

RE:Konečně

07.07.12 21.09

Míla

RE:Konečně

07.07.12 21.06

Míla

Konečně

07.07.12 20.13

Písmák

Konečně

07.07.12 20.12

Písmák

Číst komentáře



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
29.03.2024