Na úvodní stránku





Čtvrtý ročník soutěže speciálních a neobvyklých piv s novým názvem CEREVISIA SPECIALIS - PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2013 a další kategorií

Redakční poštou

2013-07-18

Zajímavosti

Přečteno: 1757

Komentářů: 0


Stále populárnější soutěž speciálních a neobvyklých piv vyrobených pivovary v České republice nabízí od letošního, již čtvrtého ročníku několik změn. Nejvýznamnější je nový název soutěže CEREVISIA SPECIALIS - PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2013. Další novinkou je i nová, čtvrtá soutěžní kategorie.


Soutěž se vyhlašuje v následujících kategoriích: světlá speciální piva (13,0 a více % EPM),  polotmavá a tmavá speciální piva (13,0 a více % EPM, barva  20 j. EBC) a vyšší, v nové kategorii míchaná piva (tj. nízkoalkoholická nápoje vzniklé smícháním piva s ovocnou složkou) a poslední kategorií jsou neobvyklá piva. Tímto pojmem se rozumí např. svrchně kvašená piva, ochucená,  piva vyráběná v našich podmínkách neobvyklou technologií, míchané nápoje na bázi nealkoholického piva. V této kategorii přihlašovatel může uvést parametr, kterým se pivo odlišuje, a komise k němu při hodnocení přihlíží.
 
Vyhlašovatelem soutěže je společnost PORT spol. s r. o., odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. Další novinkou je, že výsledky soutěže budou vyhlášeny v rámci výstavy Země živitelka 2013, která se tradičně koná v Českých Budějovicích.
 
„Trvale roste zájem českého spotřebitele o speciální a neobvyklá piva a my jsme se rozhodli na tento trend reagovat rozšířením soutěžních kategorií a doufáme, že o soutěž i z uvedeného důvodu projeví představitelé pivovarů zájem,“ uvedl Ing. Josef Vacl, CSc. ze společnosti PORT spol. s r. o. „Pivovary tak budou moci i formou soutěže ověřit, jak si jejich piva stojí v konkurenci s ostatními, což jsou nepochybně cenné marketingově-prodejní signály,“ doplnil Josef Vacl.
 
Soutěž je jednokolová, proběhne ve dvou termínech a vyhodnocení přihlášených piv provede dvacetičlenná hodnotitelská komise rozdělená na dvě subkomise. První z nich, dvanáctičlenný panel expertů, tj. grémium složené z členů degustační komise VÚPS bude doplněn o nezávislé odborníky z dalších odborných institucí jako např. z VŠCHT Praha a Zemědělské univerzity v Praze. Osmičlenný panel reprezentantů bude opět tvořen novináři zabývajícími se pivovarskou problematikou a významnými osobnostmi, které pivo znají, ale nezabývají se jeho hodnocením profesionálně.
 
„Považujeme za velmi pozitivní i fakt, že názory panelu expertů se příliš neliší od názoru představitelů médií nebo osobností, které dovedou piva vychutnat a ohodnotit,“ uvedl Mgr. František Frantík z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. a hlavní organizátor soutěže. „Soutěž si za roky své existence v kalendáři pivovarských akcí získala své pevné místo a budeme rádi, bude-li to tak nejen letos, ale i dalších letech,“ dodal František Frantík.
 
Přihlášky spolu se soutěžními podmínkami jsou rozestlány pivovarům v těchto dnech. Uzávěrka přihlášek je 1. srpna 2013 a obě hodnotitelské komise zasednou ve druhé polovině srpna. Výsledky budou oznámeny 30. srpna 2013.
 
zdroj: PR

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
19.04.2024