Na úvodní stránku





Ambulantní sterilizace je už dostupná i v Praze

Redakční poštou

2013-02-13

Zajímavosti

Přečteno: 3293

Komentářů: 0


Od února je nově i v Praze možné podstoupit ambulantní sterilizaci. Jako první zavádí metodu ESSURE gynekologické pracoviště Gynera MUDr. Martina Charváta, který se na hysteroskopické zákroky dlouhodobě specializuje.


Ženy, které se pro sterilizaci rozhodnou, tak již nemusí být hospitalizovány v nemocnici ani podstupovat narkózu. Zákrok je prováděn vaginálně a pacientka odchází domů již po dvaceti minutách.
Sterilizace je stále vyhledávanější formou trvalé, nehormonální antikoncepce a je vhodná pro ženy, které již děti mají a další neplánují. Ve světě využívá tento způsob ochrany již více než půl milionu žen, velké popularitě se těší zejména ve Francii a Španělsku. Zákrok je téměř bezbolestný, minimálně invazivní a není třeba žádný typ anestezie. „Pomocí hysteroskopu vaginálně zavedeme do vejcovodů speciální spirálky ESSURE. Díky nim vejcovody zarostou vlastní tkání, a přirozeně tak vytvoří trvalou bariéru zabraňující otěhotnění,“ vysvětluje MUDr. Martin Charvát.  Spirálky jsou vyrobeny ze směsi titanu a niklu a neváží ani celý gram.

Bez rizik a vedlejších účinků
Metoda ESSURE je velmi šetrná k organismu a tak ji mohou využívat i pacientky, pro něž je jiná antikoncepce nevhodná. Hodí se i pro ženy, které se obávají negativních účinků hormonální antikoncepce, jež může ovlivnit i pravidelnost cyklu, intenzitu menstruace nebo způsobit přírůstek hmotnosti. Sterilizaci doporučují lékaři také ženám, v jejichž anamnéze či rodinném zatížení se vyskytují cévní onemocnění, trombózy, plicní embolie nebo poruchy srážlivosti. Na rozdíl od nitroděložních tělísek navíc odpadá také riziko zánětů.

Domů za 20 minut
Díky tomu, že se zákrok provádí vaginálně a je prakticky bezbolestný, není nutná žádná forma anestezie, hospitalizace ani předoperační vyšetření. Pacientka odchází domů bezprostředně po výkonu a může se vrátit k běžným činnostem. „Pro mě bylo nejdůležitější, že se jedná o antikoncepci zcela nehormonální a že již nebudu muset myslet na to, zda jsem si pilulku vzala nebo ne,“ říká Radomíra Rutová, která ambulantní sterilizaci podstoupila letos v lednu. „Zákrok byl rychlý a bezbolestný. Jak po fyzické, tak psychické stránce se cítím skvěle.“ 
Podle doktora Charváta již dnes sterilizace skutečně do nemocnic nepatří. „Až na výjimečné případy by měla být prováděna ambulantně, pro organismus je to nesrovnatelně menší zátěž,“ vysvětluje gynekolog. Zákrok metodou ESSURE zatím provádějí v ČR pouze tři lékaři, kteří jsou specialisty na hysteroskopii a prošli speciálním školením.

Na kolik to vyjde
Protože se jedná o novinku, zatím probíhají jednání s pojišťovnami o možných formách finanční spoluúčasti. Pacientku tak v současné době zákrok včetně spirálek vyjde na 25 000 korun, antikoncepci má však vyřešenou trvale. 

Před sterilizací už se ke komisi nechodí
Až do loňského roku bylo nutné, aby žena, pokud se rozhodla pro sterilizaci, splňovala určitá zákonná kritéria – věk nad čtyřicet let či přesně stanovený počet dětí.  Nový zákon, který vstoupil v platnost v dubnu 2012, však tato pravidla ruší a žena se nyní může pro sterilizaci sama rozhodnout. Protože je zákrok nevratný, předchází mu samozřejmě písemná žádost, povinná konzultace s lékařem a také 14denní doba na rozmyšlení.
 
MUDr. Martin Charvát
Gynekolog MUDr. Martin Charvát je vedoucím lékařem zdravotnického zařízení Gynera, které poskytuje komplexní prenatální a gynekologickou péči. Je specialistou na ambulantní hysteroskopii, na svém kontě má již více než 1500 úspěšných hysteroskopických výkonů. Od února 2013 začíná jako první v Praze (a druhý v ČR) provádět sterilizaci ESSURE v ambulantním režimu. MUDr. Martin Charvát studoval a získával zkušenosti nejen v ČR, ale i v Nizozemí, Německu, Francii či Kanadě. Kromě lékařské praxe se již přes 20 let věnuje i publikační a přednáškové činnosti doma i v zahraničí. Je rovněž členem České gynekologicko-porodnické společnosti, European Society for Gynecological Endoscopy a American Association of Gynecologic Laparoscopists.
 
 
zdroj : PR

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je sobota
20.04.2024