Na úvodní stránku





V Praze bylo podepsáno memorandum Venkov jako důstojné místo pro život

"Organizace, které připravily memorandum Venkov jako důstojné místo pro život, zastupují většinu venkovských oblastí v České republice. Sjednocením našich sil tak můžeme pozitivně ovlivnit rozvoj českého venkova, a to zejména prosazením navýšení finančních prostředků směřujících do rozvoje venkovských obcí a celkově zjednodušením přístupu k čerpání prostředků z evropských fondů. Jak se v současném programovacím období ukazuje, velkou překážkou pro venkovské obce při čerpání peněz z evropských fondů je příliš složitá administrace, která řadu obcí odrazuje od podání projektu. Při čerpání ze strukturálních fondů se navíc má stát DPH neuznatelným nákladem, což reálně navyšuje spoluúčast obcí a logicky snižuje atraktivitu evropských fondů. Memorandum je tak jednou ze snah Svazu měst a obcí ČR prosadit změnu, která by do budoucna zajistila vyvážený a udržitelný rozvoj českého venkova," uvedl předseda SMO ČR Ing. Dan Jiránek. Svaz podle něho jako "jediná organizace dlouhodobě obhaj! uje zájmy obcí a měst i na evropské úrovni, a to prostřednictvím svého místopředsedy pro evropské záležitosti a místopředsedy Evropského parlamentu Ing. Oldřicha Vlasáka a aktivním zapojením do mezinárodních struktur samospráv."

Spolupráci podporuje i předseda Sdružení místních samospráv ČR Ing. Josef Bartoněk. "Jsem velmi rád, že jsme schopni nalézt společnou řeč i v tak složitých otázkách, které se týkají budoucí podpory venkova. Naším společným jmenovatelem jsou obce, které je potřeba v jejich rozvoji bezezbytku podpořit. Jen tak dosáhneme atraktivního venkova, který bude dobrým místem pro život i nové podnikatelské aktivity," řekl Josef Bartoněk.

Také podle předsedy Národní sítě místních akčních skupin Ing. Františka Wintera by měli o rozvoji venkovských regionů rozhodovat hlavně ti, kteří tam žijí. "Právě proto se snažíme diskutovat se všemi zájmovými skupinami, které na venkově pracují. Podpis memoranda je stvrzením spolupráce s organizacemi, které zastupují veřejný sektor. Slibujeme si od toho užší propojení našich pracov! ních týmů a rychlejší předávání informací, které povede ke společnému cíli, kterým je rozvoj venkova," dodal František Winter.

Společný postup preferuje i předseda Spolku pro obnovu venkova ČR Mgr. Eduard Kavala: "V mém případě se jedná o dlouhodobou zásadu. Vždycky se snažím svést lidi k jednomu stolu, aby se v obraně venkova načetly síly. Každá záležitost, která k tomu vede, je dobrá - ať už jde o memorandum nebo společný postup při diskuzích u kulatého stolu či při jednáních s vládou a podobně," konstatoval Eduard Kavala.

Význam podpisu Memoranda potvrdila také místopředsedkyně Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova Ing. Jana Juřenčáková: "Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova dlouhodobě spolupracuje se Spolkem pro obnovu venkova ČR a už v minulosti se společně podílely na výzvě k vytvoření samostatného ministerstva venkova. Spolupráce se samosprávami je nosným základem práce Komise a každé memorandum má svůj smysl. Pokud se, ale na memorandu shodnou ti, kterým na! budoucnosti venkova záleží, tak se síla memoranda zásadně zvyšuje. Společným cílem všech pak je snaha o to, aby přijaté memorandum akceptovala samotná vláda, Parlament ČR a došlo k jeho naplnění."

Podle signatářů memoranda jsou obce základním územním samosprávným celkem, který je ze zákona odpovědný za rozvoj na svém území. Samosprávu proto vnímají jako nejdůležitějšího aktéra veřejné kontroly v implementační struktuře komunitně vedeného místního rozvoje. Zároveň podporují partnerství a spolupráci, a to nejen mezi obcemi, ale také mezi samosprávou a dalšími subjekty, jak je to například běžné při distribuci prostředků pro rozvoj venkova metodou Leader. Jednotlivé organizace při tom vzájemně konzultují své postoje a hledají stanoviska, která pak společně prosazují.


Přidání komentáře k článku V Praze bylo podepsáno memorandum Venkov jako důstojné místo pro život



Nadpis:


Autor:


Email:


Komentář:




Kontrolní součin: jedenáct krát pět =



Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
21.05.2024