To, co se na první pohled laikům jeví jako krystalky vysráženého
cukru na usušených plodech fíků, je pod čtyřicetinásobným
zvětšením v laboratoři mnohem závažnější. Nejedná se
totiž o krystalky cukru, nýbrž o shluky skladištního roztoče
mlékohuba obecného. Ten se zaměřuje především na sušené
mléko či sýr, ale pochutná si i na sušeném ovoci.
"Tito roztoči produkují látky, které u citlivějších
jedinců vyvolávají alergie. Podobně jako jiní roztoči šíří
v potravinách také plísně, jež jsou častými producenty
mykotoxinů," vysvětluje šéfredaktorka časopisu dTest
Ida Rozová. Podle vyhlášky Ministerstva zemědělství č.
157/2003 Sb. přitom sušené ovoce "musí být bez známek
poškození živočišných škůdců včetně nepřítomnosti
živých či mrtvých živočišných škůdců v jakémkoliv
stádiu jejich vývoje...".
Tým odborníků ústavu v loňském roce nakoupil celkem 180
balíčků různých druhů sušeného ovoce. Po laboratorním
prozkoumání uvedeného zboží bylo ve 13 % případů
zjištěno zamoření mlékohub! em. "Nejvíce zasaženy
byly sušené meruňky, v jejichž jediném gramu bylo napočítáno
až 650 roztočů mlékohuba," dodává Rozová. Mlékohub
se vyznačuje schopností proniknout přes celofán a dokonce i
hliníkovou fólii, takže bez problémů se šíří i do již
zabaleného ovoce.
Časopis dTest chce společně s Výzkumným ústavem
rostlinné výroby i nadále monitorovat stav sušeného ovoce na
pultech českých obchodů, a proto spotřebitele vyzývá:
"Máte-li podezření, že bílé shluky na koupeném sušeném
ovoci nejsou vykrystalizovaným cukrem, nýbrž signálem
výskytu roztočů, můžete se po předchozí telefonické dohodě
(233 022 265) obrátit na oddělení ochrany zásob a bezpečnosti
potravin Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i. Praha a
nechat si zdarma sušené ovoce zkontrolovat. Důležitý je obal
koupeného sušeného ovoce i informace o místě nákupu.