Na úvodní stránku





Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK v 79. sezóně

PRAHA ČTYŘIKRÁT JINAK
Posluchači poznají Prahu Mozartovu prostřednictvím jeho „Pražské“ symfonie i dvou koncertních árií věnovaných pražské zpěvačce Josefíně Duškové. Seznámí se s Prahou Weberovou (1813–1817) a Mahlerovou (1885–1886 a 1908) a především uslyší Prahu 20. století, spjatou s předními českými autory. Josef Suk vylíčil město ve své symfonické básni Praga myticky, Karel Husa se v Hudbě pro Prahu 1968 naopak obrací k politickému dramatu. Symphonia gregoriana Petra Ebena vznikla pro pražské provedení, které před 60 lety hrál právě FOK. Mimo pražskou řadu je zařazena ještě další jubilující skladba – Sinfonietta Alexandra Zemlinského, která zazněla poprvé také v Praze, před 80 lety.
 
SUK A ČAJKOVSKIJ
Vedle řady Praha v hudbě nabízí nová sezóna FOKu dva abonentní cykly o čtyřech koncertech, které spojují skladby jednoho autora – jubilantů Josefa Suka a Petra Iljiče Čajkovského. V cyklu „Suk“ si připomeneme 140. výročí skladatelova narození uvedením jeho Dramatické ouvertury, Pohádky, pochodu V nový život, Meditace na chorál Sv. Václave, Fantazie g moll pro housle a orchestr, Fantastického scherza a slavné Pragy. Cyklus „Čajkovskij“, ke 120. výročí skladatelova úmrtí, obsahuje Symfonii č. 4 f moll, Symfonii Manfred, Symfonii č. 1 g moll „Zimní sny“ a výběr ze suity Labutího jezera.
 

PREMIÉRY – SKLADBY I UMĚLCI
Významným tématem 79. sezóny jsou premiéry – skladeb i interpretů. V české premiéře uvede FOK skladbu Druhopisy jednoho z nejzajímavějších českých skladatelů současnosti Kryštofa Mařatky (závěrečný koncert 18. a 19. 6. 2014). Speciálně pro koncert k výročí Giuseppe Verdiho vznikla symfonická báseň z předeher Verdiho oper nazvaná OuVerditura – podnět přišel od dirigenta koncertu Muhaie Tanga a sestavil ji skladatel Jan Rybář (9. a 10. 10. 2013).
 

zdroj: PR


Přidání komentáře k článku Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK v 79. sezóně



Nadpis:


Autor:


Email:


Komentář:




Kontrolní součin: jedenáct krát pět =



Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
29.03.2024