Na úvodní stránku





Apple krátí práva českých spotřebitelů

K nerespektování českých právních předpisů dochází v řadě ustanovení. "Nejvíce do očí bijící jsou pasáže smluvních podmínek Apple týkající se záruky", říká Lukáš Zelený, vedoucí poradenské linky časopisu dTest. Společnost informuje pouze o zkrácené, nikoliv zákonné dvouleté záruce, a navíc v rozporu se zákonem neinformuje o postupu pro uplatnění reklamace.

Neúplné a zavádějící jsou také údaje o možném vrácení zboží v případě odstoupení od kupní smlouvy. Společnost od zákazníků mimo jiné vyžaduje originální obal výrobku, na což nemá ze zákona právo. "Nelze souhlasit ani s úpravou okamžiku uzavření kupní smlouvy a s ustanoveními týkajícími se odpovědnosti za škodu", konstatuje Zelený a dodává: "Velmi svérázný je také požadavek zaslat spolu s objednávkou údaje z platební karty, přičemž tyto jsou zákazníkem zasílány v okamžiku, kdy dle společnosti dosud k uzavření kupní smlouvy nedošlo."

S krácením svých práv se nesetkávají spotřebitelé jen v ČR. I spotřebitelské or! ganizace z dalších jedenácti evropských zemí vyzvaly Apple k zastavení nezákonných praktik. dTest současně podává podnět České obchodní inspekci, aby prověřila soulad uvedených smluvních podmínek s platnými předpisy. Právníci časopisu také sestavili přehled nejpodstatnějších porušení právních předpisů a rady, jak se zachovat v případě rozporu podmínek a zákona. Přehled je k dispozici na www.dtest.cz/apple.


Přidání komentáře k článku Apple krátí práva českých spotřebitelů



Nadpis:


Autor:


Email:


Komentář:




Kontrolní součin: jedenáct krát pět =



Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
25.04.2024