Na úvodní stránku





7 z 10 lidí by dětem doporučilo skauting, zjistil průzkum Ipsosu. Najít místo ve skautském oddíle ale může být složité

Z výzkumu, realizovaného v květnu letošního roku, vyplývá, že Junák – český skaut je nejznámější organizací pro volnočasové aktivity dětí a mládeže, zná ho 68 procent dotázaných. Česká veřejnost ho zároveň pokládá i za nejdůvěryhodnější z výchovných organizací pro děti a mládež. 

Pozitivní vnímání skautingu souvisí i s dlouhodobě stoupající členskou základnou Junáka
 – českého skauta. Za posledních 13 let počet skautek a skautů v zemi narostl o 60 procent, až na dnešních 64 tisíc.
Své děti dala do skautu i Hana Landová:
„Do skautského oddílu chodí obě naše děti. Je radost vidět, že mají možnost trávit smysluplný čas v prostředí, které je bezpečné a rozvíjející zároveň. Učí se samostatnosti, umějí si poradit v situacích, které by dělaly potíže i některým dospělým. Vidíme, jak získávají jistotu a sebevědomí a zároveň smysl pro práci v týmu a opravdu pevné vztahy se svými kamarády,” vypočítává maminka dvou skautů z pražských Vršovic.

 

Co si o skautingu myslí Češky a Češi? (souhlas s výrokem)

  • Ve skautu člověk zažije spoustu zážitků a dobrodružství.       84 %

  • Ve skautu se člověk naučí pomáhat jiným.                                82 %

  • Ve skautu si člověk najde dobré kamarády.                              79 %

  • Ve skautu si člověk rozvíjí svou tvořivost.                            78 %

  • Ve skautu člověk zvýší svou fyzickou zdatnost.                           77 %

  • Ve skautu se člověk naučí poctivosti, rozvíjí svůj charakter.   76 %


Zdroj: Ipsos pro Junák – český skaut, 2019

 

 

Za vysokou oblibou skautingu stojí i jeho přístupnost, ostatně třetina lidí z výzkumu udává, že skauting vnímají jako levnější než ostatní aktivity. Skauting je pro rodiče finančně méně náročný především proto, že skautští vedoucí pracují s kluky a holkami jako dobrovolníci: ve svém volném čase a bezplatně. Podle výzkumu agentury Ipsos považuje 87 procent Čechů a Češek dobrovolnictví skautských vedoucích za přínos pro celou společnost, ale jen 58 procent z nich ví, že vedoucí tuto práci vykonávají bezplatně. 

Nedostatek vedoucích je v dnešní době rostoucího zájmu dětí a rodičů o skauting jedním z častých důvodů, proč mnohé skautské oddíly nejsou schopné přijímat další nováčky. Oddíly také nezřídka řeší nedostatečnou kapacitu klubovny, kde se kluci a holky pravidelně scházejí nebo její nevyhovující stav.

Nábor nových členů přesto probíhá v řadě obcí, a to nehledě na velikost sídla. Velmi málo volných míst hlásí pouze Praha, obce ve středních Čechách a na jižní Moravě. Rodiče se mohou po oddílech vítajících nováčky ve svém okolí poohlédnout na www.skaut.cz/mapa.

Výzkum nám jako vždy přinesl velmi užitečnou dobrou zpětnou vazbu. Musíme například pracovat na tom, aby veřejnost věděla, že jednoznačnou předností skautingu oproti jednostranným kroužkům je všestranný rozvoj kluků a holek,” sděluje starosta Junáka – českého skauta Josef Výprachtický. „Mile mě překvapilo vysoké procento populace, která se domnívá, že by měly skauting podporovat obce. Taková podpora totiž umožňuje stavby a rozšiřování kluboven a pomáhá nabídnout skautská dobrodružství dalším dívkám a chlapcům,” dodává Výprachtický. 
70 procent respondentů průzkumu souhlasilo, že by obce měly skauting podporovat, opačného názoru bylo 5 procent dotázaných.

„U české veřejnosti má vysokou prioritu, aby děti trávily volný čas mimoškolními aktivitami, za důležité je považuje devět z deseti lidí. Jako nejvhodnější vnímají v drtivé většině sport - je zjevné, že lidé oceňují, pokud se děti věnují nějaké fyzické aktivitě. Ta je samozřejmě i důležitou součástí skautingu,” komentuje výsledky ředitel výzkumu a komunikace agentury Ipsos Tomáš Macků. 


Metodika výzkumu

Výzkum byl realizován společností Ipsos v průběhu května 2019 na reprezentativním vzorku dospělé populace (dle regionu, velikosti místa bydliště, pohlaví, věku) metodou on-line dotazování, pomocí Ipsos panelu Populace.cz. Velikost základního souboru byla 1 071 respondentů, dotázáno bylo 639 rodičů/prarodičů. 

Realizátor výzkumu

Ipsos je výzkumnou technologickou a konzultační společností. Spolupracuje s pobočkami sítě Ipsos v 90 zemích. Z Prahy řídí projekty po celém světě, sídlí zde Ipsos Mystery Shopping Global Support Centre a vedení Ipsos Central Europe Cluster (ČR, SR, Maďarsko, Rakousko). Ipsos disponuje moderním technickým zázemím pro sběr a zpracování dat a využívá know-how divizí specializovaných na výzkumy značky a komunikace, mapování trhu a segmentaci, zákaznickou zkušenost a kvalitativní výzkum. Ipsos je členem organizací ESOMAR, MSPA, SIMAR a řídí se jejich etickými principy a metodickými pravidly. Dlouhodobě se věnuje tématům CSR a udržitelného rozvoje. Od roku 2015 je partnerem Junáka – českého skauta pro oblast výzkumu veřejného mínění. Své výzkumy pro skauty poskytuje pro bono. Více nawww.ipsos.cz.

 

Kontakt:

Junák – český skaut: Barbora Trojak, skautská tisková mluvčí | tel. 731 403 647 | barbora.trojak@skaut.cz

Ipsos: Tomáš Macků, Research and Communication Director | tel: +420 226 513 111 | tomas.macku@ipsos.com

 


Junák – český skaut
je největší výchovnou organizací pro děti a mládež v Česku. Za posledních 13 let se počet skautek a skautů v zemi zvýšil ze 40 tisíc na více než 64 tisíc. Skauting vede k formování charakteru, přináší mladým lidem dobrodružství a partu kamarádů. Je největším hnutím mladých na světě – hlásí se k němu 60 milionů dětí, mladých lidí a dospělých dobrovolníků ve 216 zemích světa. Více na www.skaut.cz.



Přidání komentáře k článku 7 z 10 lidí by dětem doporučilo skauting, zjistil průzkum Ipsosu. Najít místo ve skautském oddíle ale může být složité



Nadpis:


Autor:


Email:


Komentář:




Kontrolní součin: jedenáct krát pět =



Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je sobota
20.04.2024