Na úvodní stránku





Vyrazte s dětmi do kina Ponrepo

TAMeK

2016-03-08

Kultura

Přečteno: 1500

Komentářů: 0


Přinášímeinformaci o nadcházejících nedělních projekcích a tvůrčích dílnách pro děti v kině Ponrepo, které připravuje Národní filmový archiv.


13. března od 15:00 - Jeden svět dětem
Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět nezapomíná ani na malé diváky. Přijďte s dětmi do kina na výběr z letošních nejlepších krátkých dokumentů pro děti od osmi do třinácti let. Celým odpolednem bude provádět moderátor, který si po každém snímku s dětmi krátce popovídá a odpoví na jejich otázky. A pokud nebudete hned po projekci spěchat domů, můžete se ještě zastavit na výtvarné dílně v kavárně kina, kde budeme tvořit z papíru na letošní festivalové téma - Hledání domova.

20. března od 15:00 - Máte doma lva?
Co byste dělali, kdybyste ráno zůstali stát před zavřenou školkou a měli před sebou celý den? Dva malí bráškové Pepík a Honzík se rozhodnou užít si své první toulky Prahou na vlastní pěst. Zvládnou se totiž seznámit s podivínským malířem, prozkoumat tajuplná zákoutí Národního muzea, a ještě vysvobodit zakleté muzikanty z říše pod vodní hladinou. A během toho všeho pozorují, jak se i nudné a šedivé město může rozehrát mnoha barvami, což jim režisér filmu Pavel Hobl umožnil hravým černobílo-barevným vizuálním pojetím tohoto neprávem zapomenutého filmu.

3. dubna od 15:00 - Dobrý voják Švejk aneb Ozvučujeme historii
Ve spolupráci s projektem Europeana a kolegy z Národního muzea realizujeme interaktivní dětský program věnovaný období 10. let 20. století. Přijďte se podívat na loutkového Švejka z dílny Jiřího Trnky a vyzkoušet si s hudebníkem a našimi lektory ozvučit němé filmové filmy. Uvidíte, že i s historií si můžeme hrát! Děti mohou do Ponrepa dorazit dříve a spolu s rodiči nebo prarodiči přinést předměty, fotografie, deníky, plakáty, filmy aj. z rodinné historie. V Ponrepu budou připraveni odborníci (historici, filmoví historici), kteří tyto památky mohou pomoci identifikovat a časově určit, ale v případě zájmu také digitalizovat a zveřejnit na evropském portálu Europeana.

10. dubna od 15:00 - Lunapark filmových vynálezů
Víte, jak lidé přišli na to, že se můžou na pohádky také dívat, a ne je jen číst nebo poslouchat? Zjistili, že oči jsou schopné si „zapamatovat“, co viděly před krátkým okamžikem. Díky tomu se před více než sto lety zrodil film. Vedla k tomu ale dlouhá cesta, při které vznikla spousta zajímavostí. V lunaparku filmových vynálezů se s nimi seznámíme a také si vytvoříme vlastní krátké filmové příběhy. Ty budeme sledovat v přístrojích, jako je praxinoskop, ale i na plátně, za pomoci laterny magiky. Aby byl dojem ze sledování filmů dokonalý, doprovodí je živou hudbou náš klavírista.

17. dubna od 15:00 - Neposlušný zajíček a jiné pohádky
Navštivte krásné pohádky českých a zahraničních tvůrců, které se budou dozajista líbit i nejmenším divákům. V navazující loutkové dílně vtáhneme děti i dospělé do tajů Dálného východu. Představíme vám princip stínového divadla a naučíme děti, jak si vyrobit loutky. Samy si potom budou moci stínové divadlo zahrát a z dílny mohou domů odnést vlastní pohádkový záznam.

24. dubna od 15:00 - Ponyo z útesu nad mořem
Vyrazte s námi na dobrodružnou cestu do Japonska, na níž nám průvodcem bude světoznámý tvůrce animovaných filmů Hajao Mijazaki. Po svých filmech Princezna Mononoke, Cesta do fantazie nebo Zámek v oblacích přichází Mijazaki s dalším výletem do země, kde nic není nemožné. Ten začíná ve chvíli, kdy malý Sosuke najde na mořském pobřeží zlatou rybku jménem Ponyo, uvězněnou v lahvi. A jak už to tak v pohádkách bývá, jejím vysvobozením teprve začíná napínavý příběh, na jehož konci by se Ponyo ráda stala člověkem.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024