Na úvodní stránku





Chraňte svůj mozek před mrtvicí

Redakční poštou

2013-11-21

Pozvánky

Přečteno: 1930

Komentářů: 0


Každých šest vteřin zemře ve světě jeden člověk na cévní mozkovou příhodu (CMP) – mrtvici. V tuzemsku postihne cévní mozková příhoda ročně více než 35 tisíc lidí, a je tak třetí nejčastější příčinou úmrtí a hlavní příčinou trvalé invalidity u dospělých.


Na zákeřnou nemoc upozorňuje sdružení pacientů, kteří mozkovou mrtvici prodělali – ICTUS. Pro varování zvolili Světový den mrtvice, který letos připadá na 29. října.
 
„Riziko cévní mozkové příhody se týká každého. Většině lidí se zdá možnost, že by je nemoc postihla, vzdálená. Já jsem mezi ně také patřil a najednou jsem se probral v nemocnici po asi měsíčním kómatu. Nemohl jsem mluvit, pravou stranu těla jsem měl bez citu a tudíž neschopnou pohybu. Domů jsem se dostal až po několika měsících. Nemluvil jsem, nečetl, neušel jsem více jak 50 metrů,“ popsal střet s nemocí ředitel sdružení ICTUS Jan Dohnálek. Ten se nyní soustředí na pomoc lidem, které zákeřná nemoc postihla.
 
Podle přednosty neurologického oddělení a iktového centra nemocnice v Chomutově a člena výboru Cerebrovaskulární sekce České neurologické společnosti prim. MUDr. Jiřího Neumanna je cévní mozková příhoda akutní stav, který vyžaduje neodkladnou lékařskou pomoc. „Cévní mozková příhoda může postihnout kohokoli z nás. V jednu chvíli se člověk cítí dobře, plánuje další aktivity a najednou je ochrnutý na polovinu těla, má poruchu zraku, nemůže mluvit nebo dojde ke ztrátě rovnováhy a koordinace. Ve chvíli, kdy se příznaky cévní mozkové příhody objeví, začíná boj o čas. V prvé řadě jde o život a hned za ním o co nejvyšší kvalitu dalšího života s co nejmenšími následky. Čím rychleji se zahájí léčba, tím větší je šance na záchranu života i uzdravení. Při podezření na CMP, i když se příznaky projevují jen mírně, je nutno jednat rychle – volat RZP na linku 155“, dodává prim. MUDr. Neumann.      
   
Světový den mrtvice má upozornit veřejnost na závažnost cévní mozkové příhody, informovat o příznacích, rizikových faktorech a možnostech prevence. Lidé se o nemoci dozvědí více na Centrech zdraví v Praze, Brně, Jihlavě, Plzni a Ostravě, kde si navíc mohou orientačně změřit okysličení krve či tlak. Začne také fungovat nový portál www.protimrtvici.cz.
 
Riziko cévní mozkové příhody lze snížit prevencí. „Rizikové faktory jsou přítomny již dlouho před vznikem cévní mozkové příhody. Je třeba dodržovat zásady zdravého životního stylu, pravidelně docházet na lékařské kontroly a užívat léky, které jsou určeny k ovlivnění rizikových faktorů. Na trhu je nová skupina léků pro ředění krve, ta napomáhá prevenci CMP,“ uvedl preventivní kardiolog, internista a předseda České společnosti pro aterosklerózu doc. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D.
 
Odborníci řadí mezi nejvýznamnější rizikové faktory – vysoký krevní tlak, poruchu srdečního rytmu, cukrovku, poruchu metabolismu krevních tuků a kuřáctví. „Samozřejmým předpokladem úspěchu je pak znalost svých rizik. Proto apelujeme na využití možností pravidelných preventivních prohlídek, které jsou hrazeny z prostředků zdravotního pojištění u dospělých každé dva roky. Poznáním a včasným ovlivněním rizik lze mozkové příhodě předejít," uvedli Vrablík a Neumann.
 
 
O CMP
 
Cévní mozková příhoda je způsobena buď nedokrevností mozku při uzávěru některé z mozkových tepen (tzv. ischemická CMP) nebo krvácením do mozku (tzv. hemoragická CMP). Ischemická cévní mozková příhoda je častější a tvoří 85 % všech CMP. Oba typy mají za následek poškození mozkové tkáně, které může končit smrtí nebo vést k trvalému postižení. Zdravotní následky mohou být různé – od mírnějších až po velmi závažné s těžkou poruchou řeči nebo ochrnutím poloviny těla, kdy je člověk zcela odkázán na pomoc okolí. Příznaky CMP se objevují náhle a nečekaně. Mohou se projevit jako: slabost nebo pokles ruky či nohy na jedné polovině těla, pokles ústního koutku, potíže s řečí nebo porozuměním řeči, náhlá porucha zraku, náhlá porucha rovnováhy nebo koordinace či prudká a velmi silná bolest hlavy bez zjevné příčiny. Úspěšnost léčby pak závisí na včasnosti hospitalizace na adekvátním pracovišti. Integrující a hlavní roli v péči o nemocné s akutní cévní mozkovou příhodou mají neurologové. Specializovanou péči poskytují tzv. komplexní cerebrovaskulární a iktová centra.
 
Sdružení ICTUS
 
Zaměřuje se především na organizaci léčebných pobytů a rehabilitačních cvičení pro pacienty s cévní mozkovou příhodou. Organizace je zaměřena na aktivní život lidí po cévní mozkové příhodě. Kromě těchto aktivit se organizace věnuje i preventivní činnosti, které směřují k široké veřejnosti.
 
Centra zdraví
 
Centra zdraví je projekt pro širokou veřejnost, který se zaměřuje na prevenci a péči o zdraví. Návštěvníkům centra stabilně poskytují řadu orientačních vyšetření; např. měření tlaku, váhy, teploty atd. V průběhu roku jsou na stáncích organizovány speciální edukační akce zaměřené na prevenci onemocnění. Více informací na stránkách: www.centrazdravi.cz.
 
 
zdroj: PR

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024