Na úvodní stránku





O prázdninách sílí riziko nakažení žloutenkou A

TAMeK

2013-07-12

Děti - škola

Přečteno: 1823

Komentářů: 0


Dětem začaly velké prázdniny. K nim neodmyslitelně patří cestování nejenom po Česku, ale i do zahraničí. To je ale spjato s vyšším rizikem nákazy infekční žloutenkou.


Odborníci tak vyzývají rodiče dětí, aby nechali své ratolesti očkovat především proti nejrozšířenějšímu typu hepatitidy – A. Tento typ žloutenky, nazývaný také nemoc špinavých rukou, se přenáší dotekem, kontaminovanou vodou, potravinami či znečištěnými předměty.

„Virus žloutenky A je poměrně odolný a dokáže přežít v prostředí i několik týdnů. Česká populace je k tomuto typu žloutenky značně vnímavá“ uvedl předseda Koalice pro podporu očkování doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D. Zejména ze zemí, kde není hygiena na dostatečné úrovni, si rodiče a jejich děti mohou přivést nežádaný suvenýr. Nemusí se však jednat o exotické oblasti, vyšší riziko je i v jižní a jihovýchodní Evropě. Žloutenka typu A se projeví po 2 až 7 týdnech od nákazy symptomy, které lze zaměnit například za chřipku.

„U dospělých dochází ke žlutému zbarvení kůže a očního bělma častěji než u dětské populace. Dítě může trpět nechutenstvím, někdy se objeví zvýšená tělesná teplota. Rodiče ani lékař tak včas nemusí poznat, že jde o žloutenku a dítě mezitím vystaví riziku nákazy spolužáky, sousedy nebo rodinu,“ popisuje docent Maďar.
Infikovaného malého pacienta čeká izolace a pobyt v nemocnici, někdy i desítky jeho kontaktů karanténa a zvýšený zdravotní dozor. Kontakt neimunního dítěte s nakaženým spolužákem může znamenat zákaz odjezdu do zahraničí, zrušenou dovolenou, zákaz návštěvy hromadných akcí, či jiná omezení zasahující nepříjemně do života celé rodiny a to až po dobu 50 dnů.
„Riskovat infekční nemoc s dlouhotrvajícím omezením a další nepříjemné následky je zcela zbytečné, když víme, že infekci lze spolehlivě zabránit očkováním. Už první dávka vakcíny chrání několik let, druhá podána ideálně za 6 -12 měsíců po první zajistí dlouhodobou imunitu. Vakcinace však není povinná a je tedy vždy na rozhodnutí rodiče, zda své děti naočkovat nechá či nikoliv,“ říká docent Maďar.
V souvislosti s nedávnými povodněmi řada pojišťoven začala svým pojištěncům na očkování proti žloutence přispívat.  VZP například spustila program pro děti od 2 do 6 let, kdy si rodiče mohou vyzvedávat příspěvek ve výši 750 korun přímo na pobočkách, ve druhé vlně rozšíří pojišťovna tento program i pro mládež a dospělé.
 

O nemoci
Virová hepatitida A je akutní zánětlivé onemocnění jater, příznaky pramení z poškození funkce jaterních buněk. Převládají symptomy postižení zažívacího systému: nechutenství, nevolnost, zvracení a chřipkové: zvýšená tělesná teplota, slabost, únava, méně potom kloubní, kožní a nervové příznaky. O něco lehčí průběh obecně bývá u dětí, což je však rizikové z hlediska přenosu nákazy na další osoby. S věkem naopak závažnost onemocnění stoupá. Výjimečně může probíhat pod obrazem těžké hepatitidy s fatálním průběhem. Tato nemoc se každoročně vyskytuje i u nás v ČR.
Virových hepatitid je několik druhů, liší se způsobem přenosu viru, průběhem i závažností a možnými následky onemocnění. K nejrozšířenějším typům patří žloutenky typu A, B a C, ale existují i další typy - D, E, F a G.
 
 
zdroj: PR

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
29.03.2024