Na úvodní stránku





Tenorista Tomáš Černý hostem prestižního evropského festivalu Dresdner Festspiele

TAMeK

2013-05-14

Kultura

Přečteno: 1841

Komentářů: 0


Přední český tenorista Tomáš Černý vystoupí 12. května na prestižním evropském festivalu Dresdner Festspiele (Drážďanské hudební slavnosti) a 25. května na festivalu Janáčkův máj v oratoriu Sen Gerontiův.


Provedení monumentálního, v anglosaském světě velmi populárního díla Edwarda Elgara je společným projektem těchto dvou renomovaných hudebních festivalů a slibuje mimořádný hudební zážitek. Sen Gerontiův zazní v nastudování téměř dvou set hudebníků: Janáčkovy filharmonie Ostrava, slavného drážďanského chlapeckého sboru Kreuzchor a sólistů – vedle Tomáše Černého také Marlene Lichtenberg a René Pape (v současné době hostující v Metropolitní opeře v New Yorku), kterého v ostravském provedení nahradí Richard Novák.  Premiérové uvedení Elgarova oratoria Sen Gerontiův v Drážďanech a Ostravě patří mezi očekávané události kulturní sezony.

„Je to moje první setkání s krásnou a velmi specifickou hudbou Edwarda Elgara. Naposledy toto dílo uvedla Česká filharmonie před více než 10 lety, kdy jsem byl na začátku kariéry. Mystickou atmosféru oratoria podpoří 120 zpívajících chlapců z vyhlášeného drážďanského Kreuzchoru. Tentokrát si na pódiu prožiju jak smrt Gerontia, tak i jeho další stadium – duši. Budu vlastně už poněkolikáté v hudební literatuře „ztělesňovat“ postavu ducha. Po Umrlci v Dvořákových Svatebních košilích to bude tentokrát konečně ten dobrý,“ říká tenorista Tomáš Černý.

Tenorista Tomáš Černý je častým hostem nejen prestižních hudebních festivalů, ale také domácích i zahraničních operních scén. Například v loňském roce zpíval v Janáčkově Kátě Kabanové v Theater Basel, který byl vyhlášen Evropským operním domem roku 2009 a 2010. V současné době Tomáš Černý účinkuje v pražském Národním divadle (mj. Carmen, La boheme, Prodaná nevěsta), Národním divadle moravskoslezském (Lohengrin, Orfeus) a Divadle J. K. Tyla v Plzni (Tosca). Ke spolupráci jej oslovil Český národní symfonický orchestr spolu s legendárním Divadlem Járy Cimrmana a výsledkem bude světová premiéra kompletního fragmentu nalezené operety Járy Cimrmana Proso, která se odehraje 13. června ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. 
 
 
zdroj: PR

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
19.04.2024