Na úvodní stránku





Lodě na vodě

TAMeK

2013-04-26

Pozvánky

Přečteno: 1816

Komentářů: 0


5. ročník výstavy Lodě na vodě bude díky iniciativě pořadatele Asociaci lodního průmyslu a organizátora Promotýmu Praha mezinárodním svátkem všech milovníků lodí, lodních sportů a nově též karavanů.


Podobně jako v Janově, Barceloně, Cannes, Helsinkách či Hamburku se i centrum Prahy promění na pět dnů v rozsáhlou marinu hostící lodě všech typů a velikostí. K vidění bude spousta novinek domácí i zahraniční produkce. Nebude chybět ani bohatý a atraktivní doprovodný program.
Přesvědčit se o tom můžete v druhé polovině dubna 2013 na Rašínově a Hořejším nábřeží, kde se otevře již 5. ročník výstavy LODĚ NA VODĚ nově společně s druhým ročníkem výstavy Karavany v Praze.
Asi by bylo jednoduché v dnešní době ukázat na výstavy, které se zmenšují a dokonce i zanikají. Na českém trhu jsou však i výjimky.
Jednou z nich je právě výstava LODĚ NA VODĚ, která naopak roste a sílí.
 

Od kánoí přes závodní kluzáky až po luxusní jachty
Výstava LODĚ NA VODĚ je v České republice a střední Evropě svým pojetím jedinečná. Výjimečnost projektu spočívá především v možnosti vystavovat lodě jak na výstavní ploše na nábřeží, tak i na vodní hladině řeky Vltavy v samém centru Prahy. Mezi Železničním a Palackého mostem v termínu 17.–21. dubna své exponáty představí vystavovatelé z České republiky, ale i z Chorvatska, Polska, Německa, Rakouska, Španělska a Itálie.
Připomeňme, že vzestupná tendence trhu lodí a stále rostoucí poptávka české veřejnosti o pobyt a sportovní vyžití na vodních hladinách, ať už na domácích či na moři, přilákaly v roce 2012 na výstavu téměř 15 000 návštěvníků. Zaznamenán byl i větší zájem vystavovatelů, což přimělo organizátora rozšířit výstavní plochu Rašínova nábřeží o Smíchovskou pláž. Poptávka vystavovatelů na příští rok opět přesahuje možnosti zmiňovaných ploch, a proto se připravuje další navýšení výstavní plochy o Hořejší nábřeží, čímž vznikne výstavní prostor o velikosti úctyhodných 18 tisíc metrů. Propojení obou břehů bude stejně jako v loňském roce zajištěno přívozy, což zajisté přispěje k atraktivnosti výstavy.
Na nábřeží a vodní hladině řeky Vltavy budou k vidění nejnovější modely lodí, od malých sportovních člunů až po velké námořní plachetnice a luxusní motorové jachty. Velkým lákadlem pro návštěvníky bude možnost nejen si vystavené exponáty prohlédnout, ale některé dokonce i vyzkoušet.
Nedílnou součástí výstavy je atraktivní doprovodný program, který pomáhá připravit patron celé akce, jachtař David Křížek. Program bude probíhat na břehu i na řece a připraveny jsou odborné přednášky, besedy, závody, exhibice, přehlídky, autogramiády. Každý den budou probíhat soutěže o atraktivní ceny.
Potěšeni budou nově i příznivci „Petrova zdaru“, kteří si na výstavě budou moci vyzkoušet a za přátelské ceny pořídit pruty, podběráky, saky, navijáky, nástrahy a další a další rybářské potřeby.
 

Lodě a karavany opět spolu
Veletrh karavanů nazvaný KARAVANY v PRAZE byl samostatně připravován již v roce 2011. Přestože byl v souběhu s výstavou Lodě na vodě, nepodařilo se tyto výstavy propojit, což bylo na škodu jak pro návštěvníky, tak i pro vystavovatele.
Dlouholetá zkušenost prokazuje, že lodě a karavany k sobě patří, napomohla k rozhodnutí organizátora připravit jednu z hlavních novinek nadcházejícího ročníku, a to výstavu Karavany v Praze. Ta bude realizována tentokrát v přímém propojení s výstavou LODĚ NA VODĚ.
Vystavovat zde budou nejen výrobci, dovozci obytných vozů, obytných přívěsů a mobilních domů, ale budou k vidění i komponenty, příslušenství a vybavení pro karavany a kempování. Návštěvníci budou mít možnost shlédnout a porovnat mnoho konkurenčních značek.
Výstavu podpoří i pestrý doprovodný program. Besedy zaměřené na bezpečné cestování, pojištění karavanů, asistenční služby, plánování tras apod. Organizátor se netají očekáváním, že se výstava KARAVANY v PRAZE stane plnohodnotným partnerem výstavy LODĚ NA VODĚ.
 

Katamarány, dračí lodě i superrychlé kluzáky
Na vodní hladině Vltavy mezi Železničním a Palackého mostem se opět uskuteční absolutně největší jachtařská událost v České republice – závod extrémních katamaránů třídy Tornádo. Představí se zde naši nejúspěšnější jachtaři v čele s nejznámějším Davidem Křížkem. Velmi atraktivní budou také jízdy dračích lodí, kterých se budou moci účastnit i vybraní návštěvníci výstavy. Pro návštěvníky bude jistě zajímavé sledovat exhibice osmiveslic, rekreačních motorových člunů, vodních skútrů a vznášedel. Lahůdkou pro milovníky vodních sportů bude připravované premiérové představení takzvaných formulí na vodě – kluzáků kategorie „0“ s maximální rychlostí blížící se 200 km/hod.
 

Výstava a dobrý skutek
V rámci minulého ročníku výstavy Lodě na vodě se poprvé uskutečnila dražba, která přinesla výtěžek 70 192 korun, a pomohla tak zdravotně postiženým dvojčátkům. Akce se uskutečnila s podporou hlavního města a pod záštitou radní hl. m. Prahy Heleny Chudomelové.
Finanční prostředky byly získány v dražbě za předměty věnované známými osobnostmi. Od současného nejlepšího českého jachtaře Davida Křížka, to byla jachtařská bunda, od fotografky Martiny Barnetové fotoobraz z jachtařského prostředí, od Lucie Křížkové (Váchové) diamantový šperk a od Tomáše Berdycha tenisová raketa. Získané peníze putovaly na pomoc jedenáctiměsíčním dvojčátkům Šarlotce a Esterce, kterým vrozená svalová atrofie neumožňuje pohyb bez speciálně upraveného zdravotního kočárku. Díky iniciativě organizátora výstavy Lodě na vodě Promotýmu Praha a štědrým dražitelům, mohl Dobrý skutek speciální kočárek mamince dvojčátek po výstavě předat.
Pro nadcházející 5. ročník připravujeme kromě benefiční dražby ještě několik veřejných sbírek, které budou probíhat na webových stránkách www.lodenavode.cz , ale i přímo v prostorách výstaviště.
 

Lodě, karavany, letadla a další hračky pro velké i malé kluky
Na základě přání návštěvníků 4. ročníku výstavy LODĚ NA VODĚ připravili pořadatelé mnoho doprovodných programů zaměřených na mladé skippery. Návštěvníci si budou moci většinu prezentovaných činností sami vyzkoušet. Od řízení RC modelů přes testy na výukových trenažérech až po ovládání motorových člunů a juniorských plachetnic. Zlatým hřebem expozice zaměřené na malé i velké kluky bude strategická bitva modelů námořních lodí a letounů.
Prodloužený termín, rozšířená nomenklatura o karavany a řada dalších připravovaných lákadel to vše by mělo přispět k proměně výstavy v mezinárodní svátek všech milovníků lodí, lodních sportů a nově též karavaningu.
 
Těšíme se nashledanou u vody!
 
 
zdroj:  PR

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024