Na úvodní stránku





Brontosauří oddíly z celého Česka oslaví Den Země v Mikulčicích. Už posedmnácté

TAMeK

2013-04-18

Zajímavosti

Přečteno: 1762

Komentářů: 0


Za netradiční zábavou, poznáním a zápolením v nejen přírodovědných soutěžích, vyrazí na jih Moravy brontosauří oddíly. Mladí ochránci přírody se třetí dubnový víkend setkají v areálu mikulčického památníku Velké Moravy. Společně s veřejností tam oslaví Den Země.


Pojďme na čerstvý vzduch pro čerstvé zážitky. Takový podtitul dali letošnímu setkání jeho pořadatelé z Brontosauřího dětského oddílu Vlkani. Už sedmnáct let na akci nabízí několikadenní pestrý program pro děti, jejich rodiče a další zájemce z okolí. Jeho cílem je přiblížit konkrétní oblasti přírody a její ochrany. Proto probíhá část soutěžních stezek v unikátním lužním lese rezervace Mikulčický luh.

"Oslavy Dne Země chceme otevřít všem zájemcům, proto každoročně připravujeme co nejzajímavější program. V sobotu 20. dubna si může každý návštěvník vyzkoušet svou šikovnost a vědomosti při soutěžních stezkách v okolí mikulčického Slovanského hradiště. Lidé mohou vyrazit do lužního lesa ověřit své znalosti o jeho zvířecích obyvatelích, v improvizovaném lanovém centru zdolat některé z překážek, svézt se na lanovce, nebo třeba zkusit folklorní stezku. Další aktivity propojí téma vzduch, chybět nebude ani tvoření z přírodnin a další zajímavosti," vysvětluje pořadatel Martin Kadala! .

V patnáct hodin mohou lidé vyrazit na exkurze. Ty budou směřovat do včelařského arboreta v Lužicích, za poznáním tajů Mikulčického luhu, chybět nebude ani prohlídka velkomoravského hradiště a další.

První oddíly však do Mikulčic dorazí již v pátek večer, kdy na ně čeká společná dobrodružná hra. Od půl deváté bude v tamním kulturním domě o krajině luhu přednášet botanik Stanislav Kalužík. Sobotní den pak zakončí společným táborákem a po nedělních herních turnajích vyrazí domů.

"Pro oddíly je vrcholem celoroční činnosti sobotní ráno, kdy při zahájení programu v půl desáté, vyhlašujeme výsledky korespondenční ekovýchovné soutěže Duhové střípky a nejlepší dětské přírodovědce. Soutěže se po celý rok účastní asi 150 dětí. Společné setkání děti i vedoucí motivuje do další činnosti. A pravidelnou smysluplnou činnost oddílů spojenou s přímou prací pro přírodu vidíme jako jednu z nejúčinnějších forem nejen ekologické výchovy mladé generace," dodává Martin Kadala.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024