Na úvodní stránku





Festival Finále Plzeň – oslava českého filmu: od 21. do 27. dubna

TAMeK

2013-04-17

Kultura

Přečteno: 1879

Komentářů: 0


Zveme vás na zajímavý filmový festival s bohatým programem.


Všechny nové české celovečerní filmy a bohatý výběr z domácích dokumentů, ty nejzajímavější současné německé hrané i dokumentární snímky, rarity Víta Klusáka a Filipa Remundy, výběr krátkých filmů Fein.KOšt, debaty Jak se točí ...?, premiéra dílu Všechnu moc lidu Stalinovi režiséra Roberta Sedláčka a scenáristy Pavla Kosatíka z cyklu ČT České století, výstava 32 velkoformátových fotografií Rozmarná léta Jiřího Menzela a projekce jeho filmů pod širým nebem, autorská čtení Emila Hakla, Jaroslava Rudiše nebo Vlasty Třešnáka, talkshow se Simonou Babčákovou a režisérem Robertem Sedláčkem, Pecha Kucha Night, představení Anny Polívkové a Jakuba X. Bara, koncerty Nerudy či Vladivojny La Chia – to je jen několik příkladů z bohatého programu 26. ročníku filmového festivalu Finále Plzeň, který proběhne od 21. do 27. dubna v západočeské metropoli. Celkově zde bude uvedeno během sedmi dnů cca 170 snímků – hraných, dokumentárních, známých i neznámých z archivů.

„V porotách našeho festivalu opět zasednou zahraniční osobnosti, které mohou nabídnout na soutěžní filmy jiný pohled než tradiční domácí filmové ceny,“ podotýká ředitel Finále Plzeň Ivan Jáchim. Předsedou mezinárodní poroty soutěže nových českých celovečerních hraných a animovaných filmů o Zlatého ledňáčka se stane americký producent Richard McCallum, který stojí například za třemi pokračováními ze série Star Wars. Vedle něj v této porotě zasednou bulharská režisérka a producentka Zornitsa Sophia, výkonná viceprezidentka Slovenské filmová a televizní akademie, konzultantka a producentka Zuzana Mistríková, německý režisér a scénárista Christian Schwochow, a český režisér, kameraman a scenárista Radim Špaček. Nové české dokumentární filmy posoudí porota v čele s německým režisérem, scénáristou a producentem Hansem-Erichem Vietem, dále jejími členy budou česká producentka, scenáristka a režisérka Eliška Kaplicky Fuchsová, a vedoucí sekce DOK Industry festivalu DOK Leipzig Christine Hille.

„Budeme také pokračovat v sekci ZOOM, která se zaměřuje na zahraničí,“ uvádí Ivan Jáchim. Po loňském Polsku se dostane do centra pozornosti Německo. „Klíčem k výběru snímků byla letos aktuální společenská témata a jejich filmová reflexe,“ doplňuje. Diváci se seznámí s fenoménem časosběrných dokumentů (Wittstock, Wittstock režiséra V. Koeppa), tématem historické identity (celovečerní filmy Ch. Schwochowa Věž a Listopadové dítě a dokument V. Koeppa Pan Zwilling a paní Zuckermann), politickými tématy (dokument A. Dresena o politikovi z braniborského zemského sněmu Pan Wichman z třetí řady) či problematikou stárnutí (Nezapomněnka D. Sievekinga a Láska M. Hanekeho). Výběr filmů pak doplňuje úspěšný debut nadějného režiséra Larse-Gunnara Lotze Vinu mají vždy ti ostatní, který na pozadí příběhu mladého delikventa zpracovává otázku viny a svědomí. Pod názvem Fein.KOšt uvede České filmové centrum a AG-Kurzfilm výběr nových českých a pěti krátkých filmů ze sousedního Saska.
Z programu debat se diváci mohou těšit na večer s názvem Jak se točí… časosběry? s osobnostmi časosběrného dokumentu Volkerem Koeppem a Helenou Třeštíkovou, Jak se točí… dějiny? o možnostech filmové dramatizace historie za účasti režisérů hraných filmů Christiana Schwochowa a Roberta Sedláčka, Jak se točí… politika? za účasti producenta Andrease Leusinka, slovenské režisérky Zuzany Piussi a autorské dvojice Klusák a Remunda, a Jak se točí… odcházení?
Robert Sedláček také představí v premiéře spolu se scenáristou Pavlem Kosatíkem očekávaný projekt České televize České století, z něhož bude uveden díl Všechnu moc lidu Stalinovi. Zájemci poté uvidí i pracovní verzi dalšího dílu pod názvem Zabíjení soudruha.

Letošní ročník připravil pocty třem významným domácím osobnostem spjatým se světem stříbrného plátna: režisérce, scenáristce, výtvarnici a ženě mnoha dalších profesí Ester Krumbachové, která by se letos dožila 90 let, spisovateli Pavlu Kohoutovi, který oslaví 85. narozeniny, a výtvarníkovi a režisérovi filmů pro děti Břetislavu Pojarovi, kterému by letos bylo také 90 let. Návštěvníci se tak setkají jak se snímky, na kterých se uvedené osobnosti podílely, tak i osobně s Pavlem Kohoutem při projekcích a debatách.
Další z velkých programových bloků bude tvořit retrospektiva dvou výrazných českých dokumentaristů Filipa Remundy (letos 40. narozeniny) a Víta Klusáka, v rámci níž diváci uvidí ve festivalové premiéře tři dokumenty ze série Český žurnál a kromě známých snímků jako Český mír a Český sen také řadu raných děl, zajímavostí, perliček a bonusů.
V sekci Křídla slávy, která také vzdává hold významným jubilantům, se letos na Finále objeví filmy Juraje Jakubiska, Jiřího Krejčíka a v rámci open-air projekcí snímky Jiřího Menzela. Oscarového českého režiséra připomene i venkovní výstava 32 velkoformátových fotografií Rozmarná léta Jiřího Menzela, kterou připravuje jeho žena a producentka Olga Menzelová Kelymanová. Snímky vycházejí z dokumentů, knih, fotografií, plakátů a scénářů ze soukromého archivu Jiřího Menzela a připomenou výrazné momenty jeho kariéry. Výstava následně pak poputuje do dalších českých měst.
Oblíbená talkshow FIlmy NAšich LEt Tomáše Baldýnského bude mít letos zajímavé hosty herečku Simonu Babčákovou a režiséra Roberta Sedláčka.

Na letošním Finále se tradičně prezentuje i nejmladší generace filmařů. Tentokrát to budou studenti plzeňských škol – Západočeské univerzity, Ústavu umění a designu a Soukromé střední umělecko průmyslové školy Zámeček, kteří představí své filmy v rámci sekce Plzeňské filmové naděje. Dalším plzeňským tvůrcem bude na festivalu spisovatel a ilustrátor VHRSTI, který je výtvarníkem nového večerníčku České televize Bílá paní na hlídání. Ten uvidí návštěvníci festivalu v předpremiéře.
Pro zahraniční a domácí profesionály se stane součástí tradičních Industry Days (24. – 27. dubna), které festival Finále Plzeň připravil ve spolupráci s Českým filmovým centrem, a které se letos rozšířily o mnoho nových akcí, také „Industry Guide“. Jako součást festivalového katalogu bude sloužit českým a německým hostům jako přehledný zdroj informací o jednotlivých filmových profesionálech k programu. V programu budou, kromě tradiční prezentace připravovaných českých filmů, zastoupeny i významné instituce jako jsou Česká televize, Národní filmový archiv či Ministerstvo kultury ČR. Hlavní panelová diskuse letos představí nově uzavřenou spolupráci mezi ČT a německou veřejnoprávní televizí MDR. Na úrovni regionálních filmových kanceláří pokračuje i letos spolupráce mezi Czech Film Commission a CzechTourism formou workshopu. Studentům a mladým novinářům je pak určen workshop o tom, jak psát pro filmový magazín, který povedou Will Tizard (Variety) a Antonín Tesař (Cinepur).

Festivalové akreditace umožňující vstup až na čtyři projekce denně jsou již v prodeji, od 8. dubna budou k dostání jednotlivé vstupenky pro veřejnost. Letošní novinkou je možnost nákupu vstupenek on-line a pro držitele akreditací možnost vyzvednout dvě vstupenky na stejnou akci.
Festival poprvé proběhl v roce 1968, po několika ročnících se na 20 let odmlčel. Na původní tradici se podařilo navázat po sametové revoluci.
 
zdroj: PR


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024