Na úvodní stránku





Prodejci chtějí zbavit zákazníky práva na vrácení zboží

dTest

2013-04-11

Užitečné informace

Přečteno: 2027

Komentářů: 0


Nákup na internetu bez možnosti vrátit zboží do 14 dnů. To je nový trik, který na zákazníky zkoušejí někteří provozovatelé e-shopů. Je ovšem v rozporu se zákonem.


Někteří internetoví prodejci mají pro spotřebitele dvojí režim smluv. Objednání zboží se v každém případě odehraje přes internet. Pokud zákazník na závěr využije možnosti nechat si zaslat zboží domů, jde o klasickou koupi na internetu. Zakončí-li ovšem nákup volbou osobního odběru zboží v prodejně, změní se náhle režim v pouhou internetovou rezervaci s možností vyzvednutí zboží. Kupní smlouva se v tomto případě uzavírá až v samotném obchodě.

"Záměr obchodníků je zřejmý. Předání balíčku s objednaným zbožím prezentují jako nákup v kamenném obchodě, aby nemuseli zákazníkovi přiznat zákonné právo na odstoupení od smlouvy do 14 dnů. Je ovšem zjevné, že se přesto o elektronický nákup jedná," říká vedoucí spotřebitelské poradny dTestu Lukáš Zelený.

Spotřebitel, který nakupuje přes internet, nemá reálnou možnost si zboží prohlédnout a vyzkoušet. Proto mu zákonodárce poskytuje náhradní možnost prohlédnout si výrobek doma po doručení a případně jej do 14 dní zaslat zpět prodejc! i, a to i bez uvedení důvodů. "Pokud dojde k pouhému předání balíčku v kamenné prodejně, je to stejné jako například převzetí na poštovní přepážce," konstatuje Lukáš Zelený a upozorňuje: "Doporučujeme zákazníkům, aby namítli, že prodejce postupuje v rozporu se zákonem, a trvali na svém právu na odstoupení od smlouvy."


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024