Na úvodní stránku





Unikátní kampaň Celé Česko čte dětem v červnu nabídne týden oslav literatury a čtení

TAMeK

2013-04-09

Kultura

Přečteno: 1718

Komentářů: 0


Týden čtení dětem v České republice patří k tradičním vrcholům celonárodní osvětové kampaně Celé Česko čte dětem.


Letošní 3. ročník Týdne čtení dětem v ČR bude slavnostně zahájen 30. 5. v Praze a v následujícím týdnu, od 1. do 7. června, nabídne dětem i jejich rodičům po celé republice řadu pozoruhodných aktivit, které jim zpříjemní společnou cestu ke knihám.

Kampaň Celé Česko čte dětem, největší svého druhu u nás, se zaměřuje na podporu emočního zdraví dětí a budování pevných vazeb v rodině prostřednictvím společného čtení. Na rozdíl od jiných projektů směřujících primárně k rozvoji dětské čtenářské gramotnosti oslovuje také rodiče a další dospělé z nejbližšího okolí dítěte. „Čtení je krásný způsob, jak být spolu. Klíčový je čas strávený s dítětem, bezpodmínečná pozornost, kdy se dítě cítí milované a důležité. Díky společnému čtení se budují pevné vazby v rodině a sdílí se společný prostor, čas a emoce, což je dnes, v době virtuálních členů rodiny jako je počítač, televize nebo mobil, podstatná věc,“ říká Eva Katrušáková, zakladatelka neziskové organizace Celé Česko čte dětem, která stejnojmennou kampaň sedmým rokem úspěšně realizuje. Navíc předčítání rozvíjí znalosti, paměť a představivost, rozšiřuje slovní zásobu, učí děti myšlení a má řadu dalších jednoznačně příznivých efektů. Stačí 20 minut denně. Každý den.

Červnový Týden čtení dětem v ČR díky účasti mnoha známých osobností ze světa kultury, umění a sportu přitahuje značný zájem veřejnosti a médií. Neméně atraktivní jsou však také další aktivity uskutečňované v rámci kampaně Celé Česko čte dětem v průběhu celého roku. Například projekty Moje první kniha – darování knih v rámci „vítání občánků“, Čtení dětem v nemocnicích, Babička a dědeček do školky nebo cyklus seminářů Čtení dětem mění životy.

Záštitu nad konáním kampaně Celé Česko čte dětem převzalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstvo kultury ČR, Národní knihovna ČR a Dětský fond OSN UNICEF. Od roku 2006 měl osobní záštitu prezident Václav Havel. Respekt a uznání, kterému se Celé Česko čte dětem těší, dokládá i nominace Evy Katrušákové na ocenění Sociálně prospěšný podnikatel roku 2012.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024