Na úvodní stránku





Ambilight

Redakční poštou

2013-04-04

Zajímavosti

Přečteno: 2160

Komentářů: 0


Všechno to začalo jednou krátkou poznámkou na obálce: Světlo k pozvednutí televizoru.


Poznámka vznikla v průběhu brainstormingu mezi výzkumníky z oddělení osvětlení a oddělní spotřební elektroniky Philips . Přemítali nad tím, jak by bylo možné využít barevné LED osvětlení v oblasti domácí zábavy. Tato myšlenka vytvořila základ pro další vývoj Ambilightu, který je dnes velmi úspěšný.

Patentovaná technologie značky Philips promítá uklidňující měkké světlo ze zadní části televizoru na zeď za ním. Barva této záře se automaticky a dynamicky přizpůsobuje obrazu na obrazovce. Ambilight lze navíc přizpůsobit barvě dané stěny. Abychom ukázali účinek Ambilightu na televizorech Philips, umístili jsme na stránky www.ambilightplayer.philips.com aplikaci pro flash player, která předvádí Ambilight na virtuálních televizorech Philips.

Ambilight skýtá mnoho výhod. Vytváří dojem širší obrazovky. Dokáže lépe vtáhnout do děje. Navíc snižuje oční únavu způsobenou sledováním televize a pomáhá zmírňovat ekologickou stopu.

Historie Ambilightu
Dříve Philips, nyní TP Vision vlastní hned několik patentů vztahujících se k technologii Ambilight. Základní myšlenka se zrodila již v roce 2002. „Uvažovali jsme nad tím, jak by mohlo naše osvětlení lidem ještě více pomoci v každodenním životě,“ popisuje Elmo Diederiks, zakládající člen tohoto výzkumného projektu.
Rok a půl nato, v roce 2004, se stal první televizor s Ambilightem doslova hitem. První Ambilight na trhu využíval princip CCFL trubic (studených katodových fluorescentních lamp) umístěných na zadní straně televizoru. Ty reprodukovaly barvu, která vyplynula z průměru barevného spektra na obrazovce. V roce 2007 se pak objevily první televizory Philips s LED diodami. Měly totiž oproti CCFL řadu výhod: jsou mnohem menší, vyzařují hutné barvy a na každé straně umožnily vysílat širší spektrum barev (pixilace), aby záře lépe odpovídala odstínům na obrazovce.

Jak Ambilight funguje
Pouze malá část sítnice, známá jako skvrna, vnímá ostrý obraz. A ještě menší díl, fovea, zodpovídá za tak ostré vjemy, jaké jsou potřeba ke sledování televize či četbě. Zbytek sítnice vnímá obraz rozostřeně. Mozek pak účinně spojuje všechny informace do celistvého obrazu.
Ambilight pomáhá rozšířit tento obraz prostřednictvím inovativní technologie, která umí „přečíst obrazovku“, a následně zvolit vysílanou barvu. Vstupní video signál se v reálném čase analyzuje a z jeho obsahu se vytěží příslušné informace o barvě a světlosti. Barvy se poté přizpůsobí uživatelskému nastavení obrazovky, neustále se přitom ověřuje hladkost promítání.

Uživatelé doporučují Ambilight
Ambilight je jedním z nejdůležitějších kritérií při nákupu modelu z nejvyšších tříd televizorů Philips.  Majitelé modelů s Abilightem jsou velmi spokojeni se způsobem použití světla: 97% hodnotilo Ambilight jako dobrý, velmi dobrý či dokonce vynikající a dále by ho doporučili . Takřka všichni by si televizor s Ambilightem koupili znova: 95% majitelů televizorů Philips s Ambilightem by si opět zakoupila televizor Philips s touto technologií, 81% je pak přesvědčeno, že tak učiní.

Omezení oční únavy
V temné místnosti je televizor hlavním zdrojem světla. Proto se při každé změně obrazu výrazně mění stupeň osvětlení místnosti, což způsobuje rozšiřování a smršťování divákových zorniček. Snímky na obrazovce se rychle střídají, proto musejí svaly ovládající zorničky velmi tvrdě pracovat, aby udržely krok. To vede k oční únavě. Ambilight vyrovnává změny klidnícími světelnými stupni, takže zorničky mohou pracovat méně tvrdě a oči se proto cítí mnohem méně namáhané. To také dokládá mnoho nezávislých studií:
Profesor Begemann z Technické univerzity v nizozemském Eindhovenu dokázal v roce 2004, že Ambilight umí při podmínkách běžného využití domácího kina snížit oční únavu u 60%-90% lidí. John Bullough a jeho kolegové z newyorkského Rensselaerova polytechnického institutu pak v roce 2005 ověřili příznivé účinky na vizuální pohodlí a oční únavu.

Zpráva  Dr. med. Herberta Plischkeho a jeho kolegů z Ludwig-Maximilianovy univerzity v Mnichově a týmu Prof. Dr. Guida Kemptera z Vorarlbergské univerzity aplikovaných věd v rakouském Dornbirnu říká, že Ambilight významně snižuje mentální zátěž mozku a zlepšuje pocitovou aktivaci.
V dalším průzkumu, tentokrát provedeného institucí GN Research v únoru roku 2008, bylo zjištěno, že 85% uživatelů televizoru s Ambilightem považuje sledování televize pro jejich zrak za příjemné a uvolňující. Naproti tomu uživatelé televizorů bez Ambilightu mají tento pocit pouze u 13% případů.
 
zdroj: PR

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
23.04.2024