Na úvodní stránku





Let

Redakční poštou

2013-02-07

Kultura

Přečteno: 1828

Komentářů: 0


Oscarový režisér Forresta Gumpa a Trosečníka natočil jeden z nejprovokativnějších filmů roku. Premiéra 21. února 2013


Manévrem za hranicí lidského chápání zachránil letadlo plné cestujících. Přesto se nestal hrdinou, ale psancem. Oscarový režisér Robert Zemeckis natočil drama, které řeší velmi zajímavé dilema. Co provést s kapitánem letadla, jenž sice lidsky selhal a už nikdy by si neměl sednout za knipl, ale právě díky tomuto selhání se odhodlal k akci, která připomíná zázrak? Neuvěřitelnému příběhu dominuje Denzel Washington v roli, jež ho pasovala mezi favority oscarového klání za rok 2012.

Kapitán Whip Whitaker (Washington) je velezkušený pilot, kterému sebeprudší turbulence ani nestojí za zvýšení hlasu či adrenalinu v krvi. Když během rutinního letu jím pilotované dopravní letadlo vlétne do mohutné bouře, chladnokrevně ho vyvede do bezpečí, za což si vyslouží potlesk 96 cestujících a šesti členů posádky. Radost je předčasná, letadlu postupně začnou vynechávat funkce, je čím dál neovladatelnější a Whip se odhodlá k šílenému činu – otočí ho vzhůru nohama, což ho má déle udržet ve vzduchu a mezitím se pokusí najít co nejvhodnější místo k přistání. Před rovným pásem louky ho znovu otočí a ve dvousetkilometrové rychlosti sedne na zem. Jako zázrakem přežije 96 lidí. Když se Whip posléze probudí v nemocnici, dozví se, že se stal národním hrdinou. Adorace ale trvá jen do chvíle, než padne klíčová otázka: Co dělal kapitán před osudným letem? V tu chvíli pro něj začíná nový boj. Boj, který nakonec bude těžší než ten, který svedl se živly a neovladatelným letadlem.

Režisér Robert Zemeckis se po období experimentování s digitálními triky Letem vrací k hraným snímkům. „Pro mě byla tahle látka jasná volba. Mám rád figury s komplexními hrdiny, kteří nejsou černí nebo bílí, ale mají všechny možné odstíny. Každá postava v tomhle filmu má své stinné stránky a to dává filmu velkou dynamiku,“ říká režisér, který je sám amatérským pilotem, takže si uměl představit, co jeho hrdina v pilotní palubě prožíval.
 
zdroj : PR

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024