Na úvodní stránku





Gabriela Basařová a další osobnosti kmotry Pivovarského kalendáře 2013

Redakční poštou

2013-01-10

Zajímavosti

Přečteno: 1772

Komentářů: 0


Profesorka Ing. Gabriela Basařová, DrSc., legenda pivovarské a sladařské síně slávy, sladařský vědec a expert RNDr. Karel Kosař, CSc., Ing. František Šámal, předseda ČSPS a Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel ČSPS se stali kmotry a současně představili Pivovarský kalendář 2013. Přiťukli si tradičně českým pivem a popřáli kalendáři mnoho spokojených čtenářů.


Pivovarský kalendář 2013 na více než 360 stránkách nabízí zejména přehled nejvýznamnějších pivovarských a sladařských výročí. Velmi vyhledávanou částí kalendáře je detailně zpracovaný a aktualizovaný  přehled pivovarů s údaji o jejich výstavu či sortimentu. Letos byly podniky poprvé rozděleny na průmyslové pivovary a minipivovary na základě žádostí od čtenářů. Nechybí ani přehled sladoven. Stále žádanější je rovněž část obsahující statistiky o výrobě piva podle jednotlivých zemí a kontinentů a též podle výrobců. Tato data jsou aktualizována až do konce roku 2011. V kalendáři nechybí ani údaje o produkci sladu a jeho nejvýznamnějších producentech, stejně jako údaje o našem a světovém chmelařství
 
„V letošním roce v kalendáři najdeme detailní přehled všech laureátů Síně slávy českého pivovarství a sladařství, jejímž prostřednictvím vzdáváme hold osobnostem, které se zasloužily o rozkvět fenoménu českého piva a pivovarství,“ uvedl Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven. „Jsou to právě tito lidé, kteří zdejší pivovarsko-sladařský obor dostali na pomyslnou světovou špičku a kteří si zaslouží naše uznání,“ dodal Jan Veselý.
 
Kalendář rovněž přináší podrobný adresář odborných škol, výzkumných zařízení, spolků a firem spojených s pivovarským sektorem. Dále obsahuje informace o surovinách, odborné články a tabulky pro pivovarskou praxi. Nechybí ani přehled výsledků významných soutěží piv u nás stejně jako legislativní část, neboť náš právní řád prochází permanentním vývojem. Sice tradiční, avšak stále se aktualizující obsah kalendáře vhodně dotvářejí populární Vzpomínky s pivní pěnou.
 
„Odborná veřejnost nepochybně přivítá stať o odrůdách sladovnického ječmene s důrazem na odrůdy doporučené pro výrobu Českého piva,“ poznamenal RNDr. Karel Kosař, CSc., ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a. s. „Pro řadu čtenářů budou určitě zajímavé podrobné informace o historii, současnosti a budoucnosti chráněného zeměpisného označení České pivo nebo odborná stať pojednávající o způsobech posouzení zdravotní nezávadnosti sladu,“ doplnil Karel Kosař.
 
Oborová ročenka pivovarsko-sladařského oboru Pivovarský kalendář má v našich zemích dlouhou tradici. S krátkými přestávkami vycházela od konce XIX. století až do roku 1950, kdy bylo její vydávání zastaveno. K jejímu znovuzrození došlo v roce 1997, kdy v prosinci vyšel Pivovarský kalendář 1998. Kalendář má mnoho společného se svým vzorem: podobný formát, zelenou vazbu, a především obsah. Letos jde již o šestnáctý ročník nové řady této populární a užitečné publikace.
 
Další informace naleznete na internetových stránkách Českého svazu pivovarů a sladoven www.cspas.cz.
 
zdroj:  CSPAS

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je sobota
20.04.2024