Na úvodní stránku





Hledáme sociální inovace v České republice!

TAMeK

2013-01-09

Zajímavosti

Přečteno: 1820

Komentářů: 0


V pražském Hubu se 18. prosince sešli iniciátoři, organizátoři a příznivci mezinárodní soutěže SozialMarie, která oceňuje inovační sociální projekty z osmi zemí Evropy.


Účastníci představili české veřejnosti jak myšlenku, principy a cíle, které soutěž sleduje, tak i dvě výjimečné iniciativy. Inovativní, nápadité a kreativní sociální projekty z oblasti neziskového sektoru, komerční sféry a veřejné správy se mohou přihlásit do soutěže do 5. února 2013. Táňa Fischerová převezme záštitu nad jedním z vítězných projektů.

Vzhledem k množství a různorodosti sociálních problémů, kterými se společnosti v celé Evropě potýkají, je nezbytné motivovat a podpořit občanskou společnost k tomu, aby vzala svůj osud do vlastních rukou a inspirovat ji k inovativním řešením sociálních problémů.

Této myšlenky se v roce 2005 ujala rakouská soukromá nadace Unruhe (Neklid), která SozialMarie založila. Jejím hlavním cílem je upozornit veřejnost na inovativní řešení sociálních problematik a podpořit přeshraniční výměnu zkušeností, vzájemné propojování a inspirování se přes hranice osmi zemí střední Evropy.

Během své devítileté existence posoudila odborná porota již 1738 projektů, z nichž 124 bylo oceněno celkovou částkou 378 000 €. Projekty pocházejí z území celého Rakouska, České republiky a Maďarska, pro projekty ze Slovenska, Polska, Chorvatska, Slovinska a Německa je stanovena podmínka, že musí být realizovány ve vzdálenosti 300 km vzdušnou čarou od Vídně.

Výzva SozialMarie 2013
Do 5. února 20! 13 se mohou inovativní, nápadité a kreativní sociální projekty z oblasti neziskového sektoru, komerční sféry a veřejné správy přihlásit do soutěže přes webové stránky www.sozialmarie.org. Patnáct vítězných projektů, které přesvědčí odbornou porotu svou inovativní silou a kreativitou, obdrží finanční ocenění v hodnotě od 1000€ do 15000 €. Slavnostní vyhlášení proběhne 1. května 2013 v prostorách rakouského rozhlasu ORF ve Vídni.

Záštita Táňi Fischerové
Nezbytnou součástí SozialMarie je aktivní záštita. V tomto ročníku se jí ujímá Táňa Fischerová, která bude po dobu následujícího roku podporovat a doprovázet jeden replique omega z patnácti vítězných projektů. K jejím motivům angažovat se v rámci SozialMarie 2013 uvádí: "Pro co jiného bych mohla hořet, než pro sociální věci ... to je můj celý život -- kultura, sociální věci a trochu lepší společnost, která ctí lidskou důstojnost".

Social Housing Reconstruction Camp
Maďarský projekt Social Housing Reconstruction Camp obdržel v ! roce 2011 hlavní cenu SozialMarie. Věnoval se integraci a živo! tním podmínkám Romů a zadlužených rodin, nezaměstnanosti, komunálnímu rozvoji a chudobě zároveň. Studenti Fakulty vyšších studií sociální teorie (TEK) zmobilizovali dobrovolníky a nezaměstnané občany, kteří se podíleli na sanaci zchátralých městských domů na okraji města Nagykanizsa. V těchto domech žil velký počet Romů a nezaměstnaných v nedůstojných podmínkách. Městskou správu, která domy vlastní, studenti přesvědčili, aby zhodnocení nemovitostí kompenzovali odpuštěním nesplacených nájmů. Projekt tak nejen zlepšil životní podmínky pro více než 60 obyvatel a zabránil jejich zachycení v dluhové pasti, ale též posílil jejich postavení v komunitě a bezprostředním sousedství.

Next Door Family
Projekt Next Door Family, který je v České republice realizován pod názvem Rodina odvedle, představuje inovativní model integrace cizinců z třetích zemí. Formou společného oběda českých rodin a rodin cizinců dostávají rodiny jedinečnou příležitost seznámit se, poznat své osudy a do! zvědět se více o kultuře jiných národů. Projekt byl oceněn jako nový model mezikulturního dialogu, který pomáhá odbourávat předsudky a nenávistné projevy vůči migrantům. Od svého vzniku v roce 2004 se projekt rozšířil na osm evropských států. Dosud se uskutečnilo více než 1500 rodin společných obědů, přičemž v celé polovině případů nezůstalo pouze u posezení při jídle.

Sociální inovace...?
SozialMarie chápe sociální inovace jako nové koncepty a řešení sociálních problémů, které úspěšně reagují na sociální výzvy a jsou dotyčnými společenskými skupinami přijímány. Mohou se vztahovat na sociální problematiku (např. nové přístupy ke vzdělávání, k integraci minorit), na komerční sféru (např. mikroúvěry, rozvoj lidských zdrojů), ale také na veřejnou správu (např. komunální rozvoj, participaci občanů). I přesto, že všeobecně uznávaná definice či teorie sociálních inovací doposud neexistuje, shoda panuje v tom, že sociální inovace vycházejí z občanské společnosti a zárove! ň ji posilují a vyplňují chybějící nabídku, kterou stát není s! chopen po! skytnout, a posilují schopnost společnosti nápaditě a úspěšně reagovat na sociální výzvy. Tím, čím sociální inovace nejsou, je řešení sociálních problémů pouhým poskytováním veřejných služeb, subvencí či darů.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
19.04.2024