Na úvodní stránku





První české bio pivo uvedeno na náš trh

Redakční poštou

2013-01-03

Zajímavosti

Přečteno: 1814

Komentářů: 0


Žatecký pivovar, spol. s r. o., uvádí na český pivní trh bio pivo Žatec Sváteční speciál BIO. Nápoj vznikl ve spolupráci s Chmelařským institutem, s. r. o.


„Jsme nadšeni, že i tak jsme první, kdo uvádí do oběhu první certifikované bio pivo uvařené v ČR. Zvolili jsme sváteční ležák,“ vysvětlil Ing. Tomáš Lejsek, jednatel Žateckého pivovaru, spol. s r. o.
 
Chmelařský institut, s. r. o.,  jako komplexní privátní vědecko-výzkumné pracoviště v oblasti pěstování, sklizně a posklizňové úpravy chmele v posledních letech zaznamenával zejména ze zahraničí poptávku po českém chmelu v kvalitě „BIO“. Oproti jiným plodinám pěstovaným v ekologickém zemědělství však existovalo značné riziko finanční újmy při selhání zvažované strategie pěstování. Existovala celá řada otázek, které bylo a stále je třeba experimentálně ověřit. Proto se Chmelařský institut přihlásil v roce 2010 do veřejné soutěže výzkumu a vývoje, kterou vyhlásilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR v rámci programu TIP, s projektem nazvaným „České bio pivo“. Ministerstvo soutěž vyhodnotilo a podpořilo  řešení projektu formou spolufinancování. Projekt, ev. č. FR-TI3/376 „České bio pivo“, je řešen v letech 2011 až 2013.
 
„Podpora našeho výzkumného projektu je podmíněna spoluprací s komerční sférou, proto jsme do projektu přizvali dva komerční pivovary v roli spoluřešitelů: Žatecký pivovar, spol. s r. o., ze Žatce a Bohemia Regent, a. s., z Třeboně. Oba hned od prvních jednání spatřovaly v projektu zajímavou tržní příležitost,“ vyjasňuje Ing. Jiří Kořen, Ph. D., jednatel Chmelařského institutu. „Mám velikou radost z toho, že se našemu výzkumu podařilo zpracovat technologii pěstování chmele v ekologickém zemědělství. V srpnu 2012 byl u 3 pěstitelů ve chmelařské oblasti Žatecko a Tršicko sklizen první certifikovaný bio chmel, a to konkrétně u naší nejznámější odrůdy – Žatecký poloraný červeňák.  Pro nás chmelaře je dnešek významným milníkem. Právě dnes je do oběhu uváděno první certifikované české bio pivo,“ dodal Jiří Kořen.
 
Agrotechnika chmele se od současných pěstitelských způsobů zásadně neliší, rozdílnosti najdeme v legislativních omezeních, resp. zákazech. Obecně řečeno při pěstování nelze hnojit minerálními hnojivy ani používat herbicidy. Regulace plevelů je zajišťována mechanickým způsobem, případně ruční okopávkou, dále hnůj musí pocházet z ekologických chovů zvířat či se maximálně využívá tzv. zelené hnojení. I v ekologickém chmelařství totiž existují povolené látky a přípravky, které lze k posílení přirozené odolnosti rostlin využívat.
 
 
zdroj: PR

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je sobota
20.04.2024