Na úvodní stránku





Jan Bartošek: Hrozí totální destrukce sociálních systémů v zemi

TAMeK

2012-10-23

Politika

Přečteno: 1890

Komentářů: 0


Místopředseda KDU-ČSL apeluje na aktivní politiky, orgány činné v trestním řízení a na představitele kontrolních úřadů: Zastavte nepřipravené reformy, hrozí kolaps sociálních funkcí státu!


Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL, který má v gesci sociální politiku, přichází se závažnými zjištěními o hrozbě krizového stavu v sociálních a důchodových systémech českého státu. Pokud se politikové se zdravým rozumem nespojí a kontrolní orgány nepodniknou příslušné kroky k zastavení IT zakázek na MPSV, hrozí kolaps základních funkcí státu při vyplácení důchodů a ostatních sociálních plateb. Podle něj existují jen dvě možná vysvětlení tohoto havarijního stavu: Prvním z nich je fatální amatérská příprava IT systémů s absencí řízení rizik, druhým - horším vysvětlením je příprava na přechod sociálních funkcí státu do rukou soukromých subjektů.
 
"Mám závažné informace od odborníků v oblasti IT krizového řízení, že STEJNĚ AMATÉRSKY, jako postupovalo MPSV v oblasti výměny software na sociální dávky, bude postupováno i v oblasti výměny software na výplatu důchodů. Reforma má naběhnout k 1.1.2013 (jistě ji zas bude provázet drahá reklama z MPSV), ale doposud nikdo nezpracoval ani základní analýzy. Není dosud popsán případ, kdy by v takto krátkém termínu někdo stihnul vyvinout tak složitý software a připravil pro něj datové prostředí. Velké banky vyvíjejí takové systémy léta a pak je dlouho pečlivě testují, než se je odváží nasadit do ostrého provozu. Stejně spěšně a amatérsky vypadal postup při překotné výměně informačního systému pro sociální dávky. Za dva měsíce vám dnes specialista neudělá ani základní analýzu pro architekturu a pro budoucí Quality Management,"říká Jan Bartošek a dodává: "Dělá to na mě dojem, že celý plán byl bud´ šíleně amatérský, což nejde dohromady se vzdělanostním profilem ministra Drábka, nebo (a to je horší) jde o řízenou destrukci sociálních informačních systémů, aby stát přestal tento segment obsluhovat a musel jej postoupit soukromým subjektům."
 
Na závěr Jan Bartošek důrazně apeluje na vládní politiky: "Zastavte tento šílený experiment! Je reálné, že v důsledku katastrofální sociální politiky můžeme čekat davy rozlícených sociálně slabých občanů a penzistů v ulicích. Protože to bude přímý důsledek práce MPSV."

Alexandra Alvarová
tisková mluvčí KDU-ČSL

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024