Na úvodní stránku





Sedm jihočeských obcí vyhrálo územní energetické koncepce

Redakční poštou

2012-08-08

Zajímavosti

Přečteno: 1868

Komentářů: 0


V Českých Budějovicích bylo vylosováno 7 jihočeských obcí, které získají finanční příspěvek na zpracování územní energetické koncepce.


Za účasti státního notáře, radního Jihočeského kraje Ing. Karla Vlasáka a zástupců starostů zúčastněných obcí se losování ujal Lubomír Málek, starosta Kestřan, obce oceněné v soutěži Vesnice roku 2012 v kategorii Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí. Ze třiceti jihočeských měst a obcí, které se rozhodly zapojit se do projektu ENERGIE-OBCE-GEM, získají finanční podporu Nové Hrady, Adamov, Trhové Sviny, Mokrý Lom, Černá v Pošumaví, Planá nad Lužnicí a Velešín.

Územní energetická koncepce je nezbytným podkladem pro územní plánování a každá obec má právo na její zpracování. Problémem pro mnohá města a obce je však její finanční náročnost. V rámci výše zmíněného projektu budou vylosovaná města a obce podpořena celkovou částkou ve výši 20.589,- EUR, která by měla pokrýt rozhodující část nákladů na zpracování územních energetických koncepcí a akčních plánů.

Projekt ENERGIE-OBCE-GEM, spolufinancovaný Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj, realizuj! e občanské sdružení Energy Centre České Budějovice (ECČB) ve spolupráci s hornorakouským partnerem O. Ö. Energiesparverband. Projekt probíhá v programovém území Jihočeský kraj -- Horní Rakousko a nabízí v časovém horizontu do června 2014 kromě podpory územních energetických koncepcí i řadu dalších aktivit. Občané jihočeských měst a obcí mají např. v rámci "Dnů energetického poradenství" možnost bezplatně zkonzultovat jakýkoliv konkrétní problém související se stavbou a rekonstrukcí domu, vytápěním, využitím obnovitelných zdrojů a úsporami energií s odbornými poradci ECČB. Občanům a představitelům vylosovaných obcí budou nabídnuty tématicky zaměřené exkurze do Horního Rakouska, semináře a workshopy. V jihočeských školách probíhají a nadále budou probíhat přednášky na téma úspor energií a obnovitelných zdrojů energie a exkurze k našim jižním sousedům. Pro školy, města a obce a širokou veřejnost budou vydány brožury o možnostech snížení spotřeby energií.

Nositel projektu, ! Energy Centre České Budějovice poskytuje bezplatné a nezávislé! poradenství již 14 let. Za tuto dobu uskutečnilo již více než 10.000 konzultací. Odborní poradci s odpovídající kvalifikací a dlouholetou praxí jsou zde k dispozici všem zájemcům o kvalitní a aktuální informace z oblasti úspor energií a obnovitelných zdrojů, stavby nízkoenergetických i pasivních domů, vytápění a dotací.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024