Na úvodní stránku





V Praze se konal 11. Mezinárodní konference o stárnutí IFA

Redakční poštou

2012-06-27

Zajímavosti

Přečteno: 1937

Komentářů: 0


Právo na zdravotní péči, problematika stárnoucí pracovní síly, prevence chudoby, bydlení a životního prostředí i zanedbávání a násilí -- to byla témata 11. Mezinárodní konference o stárnutí IFA (International Federation on Ageing), kterou v Praze organizovalo občanské sdružení Život 90. Konference, které se zúčastnilo na 700 delegátů z 66 zemí, měla motto Stáří spojuje.


Ve dnech 28. května - 1. června 2012 proběhlo v pražském Kongresovém centru 122 zasedání, sympozií, seminářů a workshopů, na kterých přednášelo více než 250 odborníků z celého světa, mezi nimi například ředitelka nadnárodní politiky pro péči o zdraví společnosti Intel Alice Borrelli (USA), která momentálně spolupracuje s americkými odborníky na reformě tamního zdravotnictví nebo baronka Sally Greengross (UK), která je zástupkyní britské Komise pro rovnost a lidská práva. Programu se také zúčastnila kanadská ministryně pro problematiku seniorů Alice Wong, poradce Světové zdravotnické organizace Chris Ham, Dana Zátopková a další.

Součástí programu byly i interaktivní masterclass a workshopy, projekce dokumentárních filmů o stáří a výstava fotografií.

"V životech starších lidí jsou ve světě obrovské rozdíly, které si málokdo z nás dovede doopravdy představit," říká ředitel občanského sdružení Život 90 Jan Lorman. "Jedním z cílů této konference bylo tyto rozdíly ukázat a! přivést společnost k zamyšlení nad tím, kdo a jakou pomoc skutečně potřebuje. Věřím, že nám doprovodný program, dokumentární filmy a fotografie na téma stáří pomohly lépe vysvětlit a přiblížit základní okruhy konference," dodává.

Závěry konference shrnul ředitel brazilského Centra pro stárnutí populace Alexandre Kalach. Věnoval se především technologiím, které byly jedním z hlavních témat konference: "Technologie v dnešní době nemají jen prodlužovat život a oddalovat smrt, jak to dělaly v minulém století. Dnes musejí žití zjednodušovat a zlepšovat jeho kvalitu," řekl a připomněl také, naprosto zásadní, je rovnoprávnost a rovnost příležitostí, a to zejména z pohledu obyvatel rozvojových zemí: "Desítky milionů lidí na světě nemají přístup k technologiím, které my bereme jako samozřejmou věc," upozornil.

Delegáti se také shodli na tom, že je nutné globálně sjednotit standardy tísňové péče (telecare a telemedicine) tak, aby byla zaručena dostatečná kvalita poskytovaných ! služeb i bezpečnost uživatelů, což předpokládá technicky kvali! tně odvedenou práci prostřednictvím patřičně vzdělaného personálu.

Výsledky nového průzkumu o přístupu veřejnosti k povinnému i nepovinnému očkování prezentoval viceprezident nadnárodní farmaceutické firmy Pfizer Jack T. Watters (UK), který je v zodpovědný za vztahy s lékaři, akademickou sférou panerai replica i vládními zdravotní politikami. Výsledky průzkumu rádi zašleme.

V rámci 11. Mezinárodní konference IFA 2012 byla připravena také celá řada zasedání a setkání mezinárodních organizací, které jsou s problematikou stárnutí spojeny. Dne 28. května 2012 proběhl seminář zástupců vlád (Senior Officials Meeting) Dlouhodobá péče a technologie. Semináře se zúčastnili i reprezentanti Senátu Spojených států amerických. V pondělí 28. května 2012 se také konala v Divadle U Valšů 7. světová konference organizace INPEA (The International Network for the Prevention of Elder Abuse), která se zaměřuje na ochranu před týráním a zneužíváním seniorů. Konference INPEA také připomněla Světový den př! ipomenutí násilí na seniorech, který se každý rok slaví 15. června.

Odborníci z International Federation on Ageing se sejdou na konferenci IFA za dva roky, tentokrát v Indii.

Život 90, o. s.

Život 90 je občanské sdružení, které poskytuje charitativní služby seniorům a osobám, které o staré lidi pečují. Provozujeme jedinou bezplatnou nonstop telefonickou linku důvěry Senior telefon, instalujeme a provozujeme tísňové tlačítko AREÍON, nabízíme volnočasové aktivity, pečovatelskou službu a seniorské Divadlo U Valšů.

www.zivot90.cz
www.divadlouvalsu.cz
www.seniorum.cz

International Federation on Ageing (IFA)

IFA je mezinárodní nevládní organizace s celosvětovou členskou základnou nevládních organizací a podnikové sféry, akademické obce, státní a jednotlivců. Sbírá, analyzuje a šíří informace o právech, politice a postupech, které zlepšují kvalitu života starších lidí. Má všeobecný konzultační status při OSN (v jejím ekonomickém a sociálním výboru), oficiální vazby se Světovou zdravotnickou organizací (WHO), operativní status v UNESCO, konzultační status v Mezinárodní organizaci práce (ILO) a konzultační status v Radě Evropy.

www.ifa2012.com


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
23.04.2024