Na úvodní stránku





Veřejnost má zájem o otázky ochrany zvířat

Redakční poštou

2012-06-13

Zajímavosti

Přečteno: 1885

Komentářů: 0


Svoboda zvířat (SZ) provozuje v České republice dvě informační centra, kde mají zájemci pravidelně možnost získat odpovědi na otázky týkající se ochrany zvířat v ČR i ve světě, vypůjčit si literaturu nebo získat informační materiály. V loňském roce využilo služeb informačních center několik stovek lidí.


"V roce 2011 jsme zaznamenali zvýšený zájem veřejnosti o problematiku ochrany zvířat. Během roku jsme v infocentrech osobně, telefonicky nebo e-mailem zodpověděli 692 dotazů," uvádí Lucie Moravcová, předsedkyně Svobody zvířat. "Nejvíce dotazů se týkalo možnosti zapojení se do aktivit Svobody zvířat -- například distribuce informačních materiálů a organizace putovních výstav. Velký zájem veřejnosti dále vzbuzuje testování kosmetiky na zvířatech," dodává Moravcová.

Infocentrum v Plzni funguje již od roku 1998, v Praze bylo otevřeno v roce 2006. V informačních centrech je pravidelně jedenkrát týdně přítomen pracovník SZ, kromě toho je možné sjednat si individuální schůzku v jiném termínu. Návštěvníci mají možnost zeptat se na otázky ochrany zvířat, vyzvednout informační materiály nebo zakoupit některé produkty z E-shopu Svobody zvířat. "Informační centra fungují zároveň jako knihovny -- zájemci si zde mohou bezplatně zapůjčit knihy, případně filmy zaměřené na ochranu zvířat nebo přírody," doplňuje Barbora Večlová z pražské pobočky Svobody zvířat.

Svoboda zvířat je celostátní nezisková organizace pro ochranu zvířat sdružující osoby sympatizující s jejími cíli. V ČR působí od roku 1994. Vychází z myšlenky, že každý život má svou vlastní neopakovatelnou hodnotu, která není závislá na momentálním hodnocení člověkem. "Snažíme se změnit vztah lidí ke zvířatům. Nejde jen o zlepšení životních podmínek. Naší hlavní snahou je změnit pohled na zvířata tak, aby byla vnímána jako tvorové, kteří mají hodnotu sami o sobě," zdůrazňuje Lucie Moravcová. Barbora Večlová k tomu dodává: "Celá činnost SZ je založena na myšlence nenásilí a nepřekročení osobní svobody jednotlivce."

V současné době se SZ soustředí především na kampaně za ukončení chovu tzv. kožešinových zvířat, za nahrazení pokusů na zvířatech a za prosazení zákazu využívání volně žijících zvířat pro cirkusová představení. Velkou váhu přikládá ekologické a etické výchově -- její lektoři přednáší! o ekologii a ochraně zvířat na základních, středních a vysoký! ch školách i dalších veřejných místech.

V průběhu své existence zaznamenala SZ řadu úspěchů. Patří mezi ně např. prosazení zákazu testování kosmetiky a jejích složek na zvířatech v ČR, uzavření kožešinových farem v Milevsku a v Souměři, podíl na prosazení zákazu dovozu a prodeje psích a kočičích kožešin v EU či zákazu uvádění výrobků z tuleňů na trh v EU. "Největším úspěchem, který v oblasti ochrany zvířat pozorujeme, je posun veřejnosti ve smyslu vnímání zvířat jako cítících plnohodnotných bytostí," doplňuje Barbora Večlová.

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je sobota
20.04.2024