Na úvodní stránku





České pivo 2012 zahajuje

Redakční poštou

2012-05-17

Zajímavosti

Přečteno: 1877

Komentářů: 0


V soutěži je 72 piv v pěti kategoriích z 18 největších i malých pivovarů bude degustovat a hodnotit 24 odborníků


Dvanáctý ročník tradiční a respektované soutěže České pivo 2012 byl dnes zahájen dvoudenním prvním kolem v pivovaru Velké Popovice. Celkem 24 pivovarských expertů z malých i velkých pivovarů a dále odborníků ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Vysoké školy chemicko-technologické Praha, České zemědělské univerzity, Chmelařského institutu a dalších odborných institucí bude degustovat 72 pivních vzorků, druhý nejvyšší počet v historii soutěže. Největší zájem je o kategorii nejprestižnější, světlé ležáky, kde je přihlášeno celkem 19 piv. V kategorii světlá výčepní piva potom 18 a v kategorii světlý ležák 11 % 14 piv. Soutěžit budou i tmavá piva, kde je přihlášeno dohromady 11 tmavých ležáků a výčepních piv. Nealkoholických piv se soutěže zúčastní 10. Vyhlašovatelem soutěže České pivo je Český svaz pivovarů a sladoven.

„Rostoucí zájem o soutěž si ceníme zvláště proto, že signalizuje důvěru malých i velkých pivovarů v objektivnost hodnocení a současně tak potvrzuje prestiž samotné soutěže,“ řekl Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven. „Pivovary chápou naši akci jako příležitost porovnat kvalitu u nich vyráběných piv s konkurencí. Zároveň je to pro ně i příležitost komunikovat o dosažených úspěších, které pozitivně ovlivňují i zájem spotřebitelů ,“ doplnil Jan Veselý.

Unikátnost soutěže České pivo je dána především tím, že soutěžní piva degustují pouze sládci z velkých i malých pivovarů nebo odborníci, kteří pro pivovarství pracují a mají odborné degustační zkoušky. Zkoumány jsou senzorické vlastnosti piva, kontroluje se původní extrakt (stupňovitost), tedy zda pivo odpovídá přihlášené kategorii, a dále se vyhodnocuje, která piva nejlépe chutnají. Specifikem této soutěže je, že se jedná o dvoukolovou soutěž, což posiluje objektivitu hodnocení. Vzorky do soutěže jednotlivé pivovary neposílají, ale jsou odebírány přímo ve výrobních závodech soutěžní komisí, což zvyšuje nestrannost soutěže. Degustacím je přítomen notář, což podtrhuje již tradiční nezávislost vyhodnocovacího procesu. Za chod, organizaci, technickou část soutěže a vyhodnocení výsledků odpovídá Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s.

Druhé kolo soutěže České pivo 2012 proběhne 20. - 21. června 2012 opět v pivovaru Velké Popovice. Vítězové jednotlivých kategorií budou vyhlášeni v Praze během tradiční Svatováclavské slavnosti českého piva 2012. Nejúspěšnější piva a jejich výrobci tradičně získávají zlatou plaketu s označením „České pivo“. Piva, která dosáhnou čestného umístění na dalších místech, tj. na druhém a třetím místě, získají stříbrnou, respektive bronzovou plaketu.

Akce je součástí dlouhodobého projektu Českého svazu pivovarů a sladoven České pivo naše pivo. Jeho základním smyslem a úkolem je seznamovat nejširší veřejnost s historií i současností výroby piva v českých zemích, s tím, co pivo obsahuje a jakým způsobem ovlivňuje lidský organismus, a rovněž dále zlepšovat image piva.

Další informace naleznete na internetových stránkách Českého svazu pivovarů a sladoven www.cspas.cz.

zdroj: CSPAS

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
16.04.2024