Na úvodní stránku





Na moderní léčbu pro vás nejsou peníze - mohli by brzy uslyšet diabetici v ordinacích...

Redakční poštou

2012-03-02

Různé

Přečteno: 1901

Komentářů: 0


Pro diabetiky je klíčové včasné zahájení léčby. Jinak nemoc rychleji postupuje a devastuje organismus – způsobuje kardiovaskulární potíže, dochází k poškození ledvin, zvyšuje riziko mozkové příhody. Vznikají vážné komplikace spojené s nervy i zrakem.


Takové komplikace samozřejmě často vedou k předčasné ztrátě nebo omezení schopnosti pracovat. Naopak s dobře léčenou (kompenzovanou) cukrovkou může pacient dlouhodobě žít prakticky bez komplikací. Dnes je standardem časné zahájení farmakologické léčby,cílené od počátku na dosažení a udržení normálních hodnot hladiny krevního cukru. V kontrole cukrovky u pacientů dosahuje česká diabetologie srovnatelných výsledků, jaké mají lékaři v ostatních vyspělých zemích světa. Je však otázkou, zda se tento stav podaří udrže Zdravotní pojišťovny totiž hledají úspory, a to i v oblasti léčby diabetu.

Šetření by se mohlo ve výsledku prodražit

Farmakoekonom MUDr. Tomáš Doležal, Ph.D., uvádí: „Již dnes tvoří náklady na léčbu diabetu téměř 10 procent celkových nákladů na zdravotní péči. Přitom většin nákladů jde na léčbu komplikací. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR roste nejrychleji počet pacientů s diabetickým postižením ledvin, a dále přibývá amputací diabetické nohy.“

Právě komplikace, které diabetes provázejí, jsou tím, co se prodražuje nejvíce. „Zhruba necelá polovina pacientů není dostatečně kompenzována a nedosahuje cílových hodnot glykémie. Jedinou cestou jak dostat diabetes ekonomicky pod kontrolu je investovat do léčby v časných stadiích, a tím zabránit dlouhodobým komplikacím. Pokud budeme dnes šetřit na prevenci, časné diagnostice a léčbě diabetu, za 15 až 20 let nebude možné tuto diagnózu z prostředků solidárního zdravotního pojištění ufnancovat,“ varuje Doležal.

Předseda diabetické asociace ČR prof. Milan Kvapil přibližuje, jakým směrem v oblasti léčby cukrovky medicína kráčí: „Postupně odhalujeme, jakým způsobem je potřeba diabetes léčit, aby terapie přinesla co nevíce dobrého, a současně neublížila. Vyvíjejí se takové farmakologické prostředky, které jsou alespoň stejně účinné, jako dosavadní terapie, a současně jsou mnohem bezpečnější. Příkladem mohou být léky založené na inkretinech. Jsou velmi účinné, pacienti při této léčbě nezvyšují hmotnost, a co je nejdůležitější, minimalizuje se riziko hypoglykémie. Nejnovější údaje naznačují, že snižují i riziko cévních komplikací u diabetu. Zdá se tedy, že je tato terapie bude postupně upřednostňována.“

zdroj : PR

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
29.03.2024