Na úvodní stránku





Závažné zjištění v testu kuřat

dTest

2012-02-23

Užitečné informace

Přečteno: 2026

Komentářů: 0


Od prosince 2011 byly v Evropské unii nastaveny limity pro vybrané druhy salmonel v syrovém drůbežím mase. Časopis dTest nakoupil 17 kuřat, kuřecích čtvrtek a stehen, aby spotřebitelé věděli, jak unijní nařízení funguje v praxi.


Bakteriologické vyšetření se zaměřilo i na přítomnost bakterií, jejichž výskyt není limitován - termofilní kampylobaktery, Staphylococcus aureus, Escherichia coli a Listeria monocytogenes.

Za závažné zjištění testu je považován zejména nález Salmonelly enteritidis ve Zlatém kuřeti z Vodňan, které nevyhovělo unijnímu nařízení. Salmonelu bakteriologické vyšetření odhalilo i v kuřeti Raciola Jehlička. Jednalo se o druh Salmonella ohio, na který se ale unijní nařízení nevztahuje. Ve všech kuřatech byly přítomny bakterie Staphylococcus aureus a Escherichia coli, v patnácti termotolerantní kampylobaktery a v osmi byla prokázána Listeria monocytogenes. Šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová bakteriologické nálezy komentuje: "Jakkoli se v případě Zlatého kuřete jedná o závažný nález, je třeba vědět, že po náležité kuchyňské úpravě nezpůsobí konzumace drůbežího masa onemocnění." A dodává: "Námi zjištěné hodnoty ostatních bakterií korespondují s obvyklými nálezy u kuřat, která jsou určena k tepelnému opracování."

dTest apeluje na spotřebitele, aby při jakékoliv manipulaci se syrovým drůbežím masem důsledně dodržovali hygienu. Jen tak lze zabránit případným zdravotní! m komplikacím. Základní hygienická pravidla spotřebitelé naleznou na www.dtest.cz/kurata.

Kromě mikrobiologických ukazatelů se časopis dTest zajímal o vodu v kuřatech, jejíž přirozený obsah se může zvýšit v průběhu chlazení. Stranou neponechal ani obsah tuku a zaměřil se i na podíl nasycených mastných kyselin. Jejich pravidelná konzumace může vést ke zvýšenému riziku srdečně-cévních onemocnění. Nejnižší obsah tuku a současně i nejnižší obsah nasycených mastných kyselin mělo bio kuře společnosti Biopark s.r.o.

Časopis dTest dále přináší ve vydání 02/2012 test parních hrnců a parních trub, test úzkých praček s předním plněním, GPS navigací a tabletů.

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
23.04.2024