Na úvodní stránku





Polský kameraman nominovaný na Oscara natáčí v Brně

Redakční poštou

2012-02-16

Zajímavosti

Přečteno: 1992

Komentářů: 0


Piotr Rosolowski, polský dokumentarista a kameraman nominovaný na Oscara za dokumentární film Rabbit a la Berlin z roku 2010, bude v Brně natáčet časosběrný dokument o životě žáků z ČR a Indie. Zároveň povede i čtyřdenní filmový workshop pro vybrané žáky osmých a devátých tříd Tyršovy ZŠ v Brně, jak pracovat s kamerou, psát scénáře a natáčet vlastní krátké filmy.


"Kvůli dokumentárnímu filmu, jehož pracovní název je Video-dopisy, jsme v Brně už potřetí," říká Rosolowski. Poprvé přijeli v listopadu 2010, a pak v dubnu 2011. Se svými kolegy dokumentuje Rosolowski osudy několika zdejších žáků a také žáků v jejich partnerské škole v indickém Ladaku. Natáčejí, jak žijí, jak chápou svět kolem sebe i svou vlastní kulturu. Dokumentární film bude mít premiéru v červnu letošního roku a na jeho promítání se těší nejenom hlavní aktéři, ale celá třída zapojená do projektu La Ngonpo -- projektu partnerství českých a indických škol, který koordinuje Multikulturní centrum Praha.

Stejně jako tenkrát i letos nejprve žáky proškolí v dovednostech filmařského řemesla a potom s nimi budou natáčet dokument. Část materiálu, který žáci natočí, se v něm také objeví. Filmový workshop se uskutečnil od pondělí 30. ledna do čtvrtka 2. února 2012.

La Ngonpo znamená v ladačtině modrý průsmyk. Pro nás je modrý průsmyk metaforou místa, kde se setkávají lidé z rů! zných koutů světa a dozvídají se více o sobě navzájem i o sobě samých.

Projekt La Ngonpo realizuje Multikulturní centrum Praha ve spolupráci se sdruženími NaZemi -- společností pro fair trade a Základním článkem Hnutí Brontosaurus Modrým kamenem, dále polskou Fundacjí Nowa Ameryka a indickými školami Moravian Mission School of Leh a SECMOL. Projekt je financován z prostředků EU a České rozvojové agentury v rámci Programu zahraniční rozvojové spolupráce ČR.

O projektu La Ngonpo:
Projekt La Ngonpo je tříletý česko-indický vzdělávací projekt, který je zaměřený na multikulturní a globální výchovu. Má čtyři části -- 1) tvorba metodiky a její šíření ve výuce na ZŠ,SŠ a gymnáziích, 2) vysílání dobrovolní! ků do indického Ladaku, 3) natáčení a promítání filmového doku! mentu a 4) realizace výstav, které mají podpořit zájem veřejnosti o rozvojová témata. Probíhá v letech 2010 -- 2012. Do projektu je zatím zapojeno 10 škol v České republice a 6 škol v indickém Ladaku. Více na http://www.la-ngonpo.org/

Multikulturní centrum Praha:
Multikulturní centrum Praha je občanské sdružení, které zajímají otázky spojené se soužitím lidí z různých kultur v České republice a v jiných částech světa. Více na http://www.mkc.cz nebo www.migraceonline.cz

Piotr Rosolowski, nar. 1977 pracuje jako filmař na volné noze v Polsku, Německu a Švýcarsku. Jako kameraman se podílel na vzniku filmu Rabbit a la Berlin, který byl v roce 2010 nominován na Oscara v kategorii Nejlepší krátký dokumentární film. Jeho film Hot docs zvítězil v kategorii Nejlepší dokumentární film na filmovém festivalu v Torontu v roce 2009. Se svým týmem vytváří dokument o životě a kulturních hodnotách českých i indických žáků- účastníků projektu La Ngonpo.

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024