Na úvodní stránku





Tisíce roztočů nalezených v sušeném ovoci

dTest

2012-01-10

Zajímavosti

Přečteno: 1974

Komentářů: 0


Sušené ovoce si zejména v zimním období nakupují mnozí jako alternativu pro zdravé mlsání. Málokdo ovšem ví, že spolu s balíčkem sušeného ovoce si z obchodu může přinést i velkou porci roztočů. Tuto závažnou informaci zjistil časopis dTest ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Praze.


To, co se na první pohled laikům jeví jako krystalky vysráženého cukru na usušených plodech fíků, je pod čtyřicetinásobným zvětšením v laboratoři mnohem závažnější. Nejedná se totiž o krystalky cukru, nýbrž o shluky skladištního roztoče mlékohuba obecného. Ten se zaměřuje především na sušené mléko či sýr, ale pochutná si i na sušeném ovoci.

"Tito roztoči produkují látky, které u citlivějších jedinců vyvolávají alergie. Podobně jako jiní roztoči šíří v potravinách také plísně, jež jsou častými producenty mykotoxinů," vysvětluje šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová. Podle vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 157/2003 Sb. přitom sušené ovoce "musí být bez známek poškození živočišných škůdců včetně nepřítomnosti živých či mrtvých živočišných škůdců v jakémkoliv stádiu jejich vývoje...".

Tým odborníků ústavu v loňském roce nakoupil celkem 180 balíčků různých druhů sušeného ovoce. Po laboratorním prozkoumání uvedeného zboží bylo ve 13 % případů zjištěno zamoření mlékohub! em. "Nejvíce zasaženy byly sušené meruňky, v jejichž jediném gramu bylo napočítáno až 650 roztočů mlékohuba," dodává Rozová. Mlékohub se vyznačuje schopností proniknout přes celofán a dokonce i hliníkovou fólii, takže bez problémů se šíří i do již zabaleného ovoce.

Časopis dTest chce společně s Výzkumným ústavem rostlinné výroby i nadále monitorovat stav sušeného ovoce na pultech českých obchodů, a proto spotřebitele vyzývá: "Máte-li podezření, že bílé shluky na koupeném sušeném ovoci nejsou vykrystalizovaným cukrem, nýbrž signálem výskytu roztočů, můžete se po předchozí telefonické dohodě (233 022 265) obrátit na oddělení ochrany zásob a bezpečnosti potravin Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i. Praha a nechat si zdarma sušené ovoce zkontrolovat. Důležitý je obal koupeného sušeného ovoce i informace o místě nákupu.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2008
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
29.03.2024